1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

1 декември е обявен за Световен ден за борба срещу СПИН. Този ден се отбелязва всяка година от 1988 г. насам.

 

В наши дни, обществото е все по-информирано и знае, че със СПИН човек не може да се зарази, ако се ръкува или общува с ХИВ позитивен човек. СПИН се предава по полов и кръвен път. Нужен е контакт с лигавица или заразена кръв.

 

Ако съжителствате с ХИВ позитивен човек, ето няколко простички препоръки, които е добре да спазвате, за да сте сигурни, че сте добре защитени от СПИН:

 

• Носете ръкавици, ако предстои да имате контакт с кръв или други телесни течности, които биха могли да съдържат кръв – урина, изпражнения или повръщано.

 

• Винаги покривайте раничките си с лепенки или превръзка, ако са по-големи. Това се отнася както за не заразения, така и за заразения с ХИВ човек.

 

• Ако се случи да имате допир с кръв или други телесни течност, веднага измийте добре ръцете си.

 

• Дезинфекцирайте внимателно повърхности, замърсени с кръв.

 

• Избягвайте практики, които увеличават риска от контакт с кръвта, като например споделяне на самобръсначка.

 

• Използвайте игли и други подобни, само когато е необходимо по медицинско предписание. Обработвайте ги по съответните препоръки от здравното заведение. Не поставяйте капачката на иглата обратно и не премахвайте иглата от спринцовката, след като вече сте я използвали. Изхвърляйте иглите във внимателно затворени контейнери, недостъпни за деца и други лица.

 

Снимкa: jannoon028 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар