Как да намалите стреса в семейството? – част 1

Tрудно e да се избегне стресът, причинен от хората около вас. Както се казва: „Може да избираш приятелите си, но не може да избираш семейството си“. Деца, възрастни родители, роднини – всички те могат да бъдат източници на стрес.

 

Родителство и стрес

 

Децата носят щастие и удоволствие, но също така могат да бъдат изтощителни. Родителството драстично променя ежедневието и рутинния модел на сън, което води до допълнително напрежение.

 

Независимо дали стоите вкъщи или работите, сами сте или сте женени, имате едно дете или шест, предизвикателствата са огромни. Да останете спокойни и съсредоточени през цялото време е невъзможна цел. Малките главоболия могат да се натрупват, докато не избухнете.

 

Този стрес няма да изчезне, така че потърсете начини, чрез които може да намалите напрежението.

 

 Не е казано, че ще бъде лесно, но всички проблеми, които имате са били преодолени от много родители преди вас. Потърсете и използвайте техните опит и съвети.

 

Четете още: Кои фактори влияят на семейния живот и взаимоотношения?

 

• Пренаредете приоритетите си, включително и правилата за ред и чистота. Не поемайте ненужни задължения и отговорности.

 

 Ако правите най-доброто, на което сте способни, не се чувствайте виновни. Всеки родител се стресира и понякога е доста претоварен.

 

 Приемайте всяка помощ, която ви се предлага. Ако можете да си го позволите, помислете за наемането на чистачка, някой, който да ви помага с пазаруването, особено в натоварените часове.

 

 Приемайте съвети от хора, на които имате доверие и потърсете конкретни съвети, когато възникнат проблеми.

 

Четете още: Как да балансирате между бизнеса и децата

 

 Подсигурете заключващ се, огнеустойчив сейф за важни документи.

 

 Грижете се за себе си. Използвайте техники за контрол на стреса и бъдете бдителни за евентуални симптоми. Отделете време за почивка. Така ще бъдете чудесен пример и за децата си.

 

• Планирайте предварително. Подгответе се колкото може повече за идните дни и си предвидете допълнително време за излизането от вкъщи.

 

 Предвиждайте проблемите преди те да възникнат.

 

• Правете списъци и използвайте календар. Не може да очаквате, че ще си спомняте всичко.

 

 Общувайте с децата си и отделяйте време да облекчите техните притеснения.

 

Продължава на: Как да намалите стреса в семейството? – част 2

Добави коментар