Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 2

Продължава от: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

Съществуват ли надеждни методи за определяне на овулация?

 

Ако менструалният ви цикъл е нередовен, то и овулацията също е нередовна. За да я откриете може да използвате три метода, които ще ви покажат дали има овулация:

 

1. Температурната крива

 

Температурната крива на менструалния цикъл се състои от една първа част, в която тя е под 37 градуса. Когато цикълът е нормален, 28 дневен, на 14-тия ден внезапно има понижаване на температурата. Това е моментът на овулацията. Още на следващия ден температурата отново се повишава, за да надхвърли два дена по-късно 37 градуса. Тази втора част на кривата се нарича хипертермична фаза, се запазва (над 37 градуса) до началото на следващата менструация, т.е. 11-14 дни.

 

Овулацията става в трите дни, които предшестват хипертермичната точка, точно в деня на най-ниската температура. Това означава, че датата на овулацията се знае, само ако е имало овулация. Следователно този метод е полезен, ако желаете да забременеете, но не е ефикасен за предпазване от бременност.

 

Ако се извърши оплождане, температурата се запазва над 37 градуса през първите 2-3 месеца на бременността.

 

Ако кривата остане непроменена – без увеличение на температурата, значи не е имало освобождаване на яйцеклетка. В този случай казваме, че цикълът е ановулаторен.

 

Четете още: Как жената да разбере, кога е в овулация?

 

В 20% от случаите кривата е толкова неразбираема, че не може да бъде интерпретирана. За да се получи правилна температурна крива, е необходимо:

 

Да се мери температурара в ануса всяка сутрин, в един и същи час, преди ставане.

Да се започне от първия ден на менструацията, което отговаря на първия ден от цикъла. След 3 месеца, ако температурните криви са редовни, температурата може да започне да се мери от 10-тия ден.

Да се отбелязват всички факти, които могат да повлиаят на промяната на температурата – будуване, по-късно измерена температура, леки инфекции.

 

2. Домашните тестове

 

Съществуват тестове за определяне на овулацията – продават се в аптеките. Те представляват напоени с реактив ивици хартия, които се напояват с урина (точно според инструкцията на всеки един тест, която е добавил производителя). Както вече споменахме хипофизата продуцира хормон, наречен лутеинизиращ хормон (LH), който предизвиква спукването на доминантния фоликул и практически води до отделяне на зряла яйцеклетка от яйчника.

 

По средата на менструалния цикъл (24-36 часа преди овулация), концентрацията на LH рязко се покачава за кратък период от време. Това покачване на LH се нарича „пик на LH“ или „LH максимум“ и е идеално средство на предсказване на овулация. Вероятността за зачеване е най-голяма 1-2 дни след установяването на LH максимума.

 

Четете още: Как действат тестовете за овулация?

 

Кога да започнем тестването?

 

Така, приемайки първия ден на менструвацията за първи ден от цикъла, изполвайте картата на цикъла, за да определите кога да започнете тестването! Тестването се прави от деня, посочен в картата, по едно и също време (отново според инструкциите на производителя), докато тестът стане положителен. След като тестът стане положителен можете да прекратите тестването в следващите дни.

 

3. Ултразвуков преглед

 

Това е най-точният начин да се определи наличието на овулация. Прави се при гинеколог.

 

Липса на овулация

 

Овулацията обикновено настъпва редовно веднъж месечно от периода на пубертета до менопаузата с изключение на периодите на бременност и кърмене. При някои жени овулацията не настъпва регулярно или изобщо не може да настъпи от само себе си. Това може да се дължи на смущения с яйчниците, хипофизата или други заболявания. Трябва да се проведе необходимия брой тестове, за да се определи причината за тази ситуация преди да се назначи подходящото лечение.

 

Четете още: Овулаторни нарушения

 

Стимулиране на овулацията

 

При нередовно настъпване на овулацията е необходимо да се приемат хормонални лекарства под формата на таблетки или инжекции, за да се стимулира функцията на яйчниците. Това винаги се прави по строго определена схема и график! Преди да се пристъпи към тях обаче е нужно да се определи защо не настъпва спонтанна овулация, за да може да се предвиди кога е нужно по-специално лечение за някои жени.

 

Стимулирането на овулацията не е еднократен акт, свързан с еднократно приемане на някакъв медикамент или с поставяването на някаква инжекция! Всичко започва с назначаването на редица изследвания и на двамата партнъори. След преминаването към стимулация пациентката подлежи на редовни прегледи и манипулации по време на целия месечен цикъл.

 

Назначаването на лекарства, стимулиращи овулацията, без преди това да са направени нужните изследвания и на двамата партньори и без проследяващи прегледи е недопустимо, обречено на неуспех и може да доведе след себе си тежки последици върху здравето на пациентката.

 

При асистираните репродуктивни технологии (ин витро и инсеминации) тези лекарства и хормони се дават дори на жени, които имат редовна овулация за да се хиперстимулират яйчниците и да се развият повече от една яйцеклетки. Това повишава шансовете за успех на съответната процедура (но също увеличава и вероятността за многоплодна бременност).

 

Какво не трябва да забравяме?

 

Към стимулиране на овулацията се прибягва винаги след предварителни хормонални изследвания и техния анализ от специалист ендокринолог и след предварителен ултразвуков преглед. Задължително е преди предприемане на стимулацията на овулацията да се провери проходимостта на фалопиевите тръби! Направената и добре анализирана от специалист спермограма на партньора също е наложителна преди всички тези изброени процедури.

 

Четете още: Ендокринен стерилитет при жената

 

Употребата на медикаменти, стимулиращи овулацията, без лекарско предписание и назначение е абсолютно недопустимо. Това са хормонални лекарства и препарати, които се приемат в точно определени количества и в точно определени дни от цикъла. Безразборното им приемане може да доведе до сериозни рискове и непоправими последици заплашващи здравето и живота на жената.

 

Такова лечение, което е ефективно при една пациентка, може да се окаже, абсолютно безрезултатно или много рисково при друга.

 

Стимулирането на овулацията губи смисъла си ако не се провежда съпътстващ лечението ултразвуков контрол и измерване на диаметъра на фоликулите.

 

Необходимо е да се подбере добър специалист гинеколог-ендокринолог с опит в областта на следенето на овулацията и менструалния цикъл, който да отговаря на всички въпроси и да кара пациентката да се чуства комфортно и сигурно.

 

С любезното съдействие на Сдружение „Зачатие”

Добави коментар