Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

Нормална функция на овулацията

 

Дейността на яйчниците е периодична. Тя представлява истински цикъл, който следва индивидуалния менструален цикъл. На всеки 28 дни, приблизително, единият от яйчниците отделя овоцит. Отделянето става всеки път от различен яйчник и продължава от пубертета до менопаузата. Овоцитът е женската полова клетка. Обикновено го наричат яйцеклетка. Яйцеклетката е най-голямата клетка в човешкия организъм.

 

Съдържащите се в яйчниците по време на пубертета яйцеклетки са около 300-400 хиляди. Хранят се и са предпазени от останалата яйчникова тъкан от един слой клетки – първичните фоликули.

 

През първата част на цикъла (около 14-15 дни след първия ден на последната менструация), определен брой фоликули се активират. Няколко фоликула узряват, но само един от тях отделя яйцеклетка.

 

Клетките разположени в един пласт около яйцеклетката се размножават и образуват клетъчна подложка от десетина пласта. В така образувания фоликул се появяват малки кухини, които се изпълват с течност. Те се сливат, за да съставят една единствена голяма кухина, вследствие на което яйцеклетката бива избутана в периферията на фоликула. Разширената фоликулна кухина образува на повърхността на яйчника издутина, която в навечерието на овулацията е около 17-19 мм.

 

Четете още: От 30 до 40 години жените губят около 3/4 от яйчниковия си резерв

 

Под въздействието на хипофизата, разположените около зреещия яйчников фолукул яйчникови клетки отделят естрогени, чието количество се увеличава успоредно с нарастването на фоликула. Узряването на яйцеклетките и овулацията се стимулира от два хормона отделяни от хипофизата, жлеза с вътрешна секреция намираща се в основата на мозъка, фоликустимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH).

 

Много е важно тези два хормона да се произведат в необходимите количества през цялото време на месечния цикъл, за да може да се осъществи нормална овулация. 24 часа преди овулацията те достигат максималното си количество. Тези хормони, отделяни в кръвта, действат главно върху половите органи и гърдите, но и върху кожата, костите и телесното тегло.

 

Увеличаването на естрогените в кръвта предизвиква масивно увеличаване на втория хипофизен хормон – лутеинизиращия (LH). Под неговото въздействие налягането на течността, съдържаща се във фолукула се увеличва и предизвиква разпукването му. Фоликуларната течност бавно изтича извън яйчника, а яйцеклетката, вследствие прибирането на фоликуларната стена се оказва на повърхността му. Това се нарича овулация.

 

Четете още: Естроген и женски емоции – част 1

 

Все още заобиколен с дебела клетъчна мембрана, овоцитът веднага се всмуква от подвижните ресни на яйчниковата тръба, които постоянно помитат повърхността на яйчника. Увлечена от движението, яйцеклетката се придижва в тръбата, стига до външната третина, където „чака“ някой сперматозоид да я оплоди.

 

Нормално:

 

На всеки цикъл при овулация се освобождава само една яйцеклетка.

От пубертета до менопаузата само 300-400 фолукула достигат пълна зрялост. Всички други дегенерират.

Яйцеклетките остаряват заедно с жената, тъй като запасът им е съставен още при раждането.

 

След овулацията върху яйчника има малка раничка, която много бързо се затваря. Под влиянието на хормона LH, който е в голямо количество, много бързо се преобразува и яйчниковия фоликул. Разпуканите му стени спадат, а развиващите се по това време капиляри обилно го кръвоснябдяват.

 

Фоликулът нараства и се превръща в истинска жлеза, наречена поради пигментирането ѝ в жълто – жълто тяло. Жълтото тяло произвежда естрогени и голямо количество прогестерон. Нeговата роля е да подготвя лигавицата на матката за задържането и развитието на яйцето.

 

Възможности:

 

Ако яйцеклетката бъде оплодена и започне бременност, жълтото тяло продължава да се развива в продължение на 3 месеца и отделя все повече прогестерон, за да осигури износването на плода. След този период плацентата заменя жълтото тяло.

 

Четете още: Дефект на лутеалната фаза

 

Ако яйцеклетката не е оплодена, жълтото тяло достига максимума си на големина и дейност след 9 дни, след което регресира. Дейността му е точно определена – 14 (плюс/минус 2) дни след овулацията, то престава да произвежда секрет и се превръща в съединителна влакнеста тъкан.

 

Внезапният спад на хормоните в кръвта предизвиква появата на менструалното кръвотечение. В момента, в който неоплодената яйцеклетка се изхвърля с менструацията, започва зреенето на нов фолукул – това е началото на нов цикъл.

 

Установяване на овулацията

 

Овулацията обикновено се потвърждава безусловно и с абсолютна сигурност единствено от последвалата я бременност. Все пак промяната в концентрацията на хормоните в кръвта и получаването на ултразвукова картина могат да осигурят убедителни доказателства за това, дали е имало или не овулация през съответния цикъл.

 

По кои признаци може да се определи овулацията?

 

При положение, че имате редовен цикъл, бил той нормален, кратък или дълъг, знаете периода на овулацията си:

 

За нормален 28-дневен цикъл тя е между 14-тия и 17-тия ден, броени от началото на последната менструация.

За кратък цикъл от 22 дни е между 8-мия и 11-тия ден.

За дълъг, 35-дневен цикъл е между 21-ия и 24-ия ден.

Съществуват много признаци, по които да определите, че предстои овулация:

 

Четете още: Болката от овулацията

 

Напрежение в гърдите, в резултат на отделянето на повече естрогени, което предшества отделянето на яйцеклетката.

Леко наболяване в областа на яйчниците.

Появата във влагалището на слуз без миризма и без цвят, произведена от клетките в шийката на матката. Тази цервикална слуз е обилна между 10-тия и 14-тия ден от цикъла. Тя е отлична среда за прием на сперматозоиди, благодарение на нея те могат да проникнат вътре в матката и да оплодят отделената яйцеклетка.

Евентуално леко кървене (зацапване).

 

Продължава на: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 2

С любезното съдействие на Сдружение „Зачатие”

Добави коментар