яйчен пунш, жълтъци, мляко, захар, ром, бърбън

Яйчен пунш

Яйченият пунш не е типична напитка за българските ширини. През последните години обаче, тази вкусна коледна напитка започва все по-успешно да открива своето място и на българската коледна трапеза. Ако сте решили тази година да разнообразите коледните питиета, предлагаме ви една лесна рецепта за приготвяне на домашен яйчен пунш:

 

яйчен пунш, жълтъци, мляко, захар, ром, бърбън

 

Необходими продукти:

 

4 яйчени жълтъка

2 ч.ч. прясно мляко

½ ч.ч. захар

1 ч.ч. течна сметана

2 зрънца карамфил

щипка канела на прах

1 ч.л. индийско орехче

ванилия на вкус (най-добре е да използвате есенция)

2 с.л. бърбън

2 с.л. ром

 

Четете още: Коледен десерт – Пънче

 

Начин на приготвяне:

 

Като начало, отделете белтъците от жълтъците. В голяма купа разбийте жълтъците с помощта на миксер докато побелеят. Започнете да добавяте бавно захарта на малки порции, като разбърквате след всяка. Целта е да получите пухкава смес.

 

След това смесете млякото, карамфила и канелата. Сложете ги в тиган и ги затоплете на средно висока температура. Сипете млечната смес при жълтъците, като разбърквате през цялото време. Върнете сместа отново на котлона.

 

яйчен пунш, жълтъци, мляко, захар, ром, бърбън

 

Разбърквайте периодично с дървена лъжица, като държите котлона на средна температура, докато сместа започне да остава по опаката страна на лъжицата. Не оставяйте сместа да заври. Свалете от котлона и добавете сметаната, като отново разбърквате добре.

 

Добре е да прецедите получената смес, за да отстраните зърната карамфил. Оставете я да изстине хубаво за 1 час. След това добавете ванилията, индийското орехче, рома и бърбъна. Разбъркайте добре.

 

Остава само да се насладите на приятната компания на близките си и на великолепния вкус на яйчения пунш!

 

Снимки: Dan Costin, dominicotine, Didriks Foter.com          

Добави коментар