Що е това цитонамазка?

Автор: д-р Иван Трифонов

 

Благодарение на изследването, въведено за първи път от Papanicolau, драстично се намалява заболеваемостта от рак на шийката на матката. Цитонамазката позовлява заболяването да се улови в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение води до 100% излекуване, а също така да се установят предраковите състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Изследването не е болезнено!

 

Как протича изследването?

 

За да ви се направи цитонамазка е необходимо да легнете върху гинекологичния стол, както за обикновен преглед. Лекарят поставя във влагалището спекулум (инструментът, с който се разширява вагината). След това с помоща на малка четчица взима проба (клетки) от шийката на матката.

 

Така взетите клетки се "натриват" върху предметно стъкло и след подходяща обработка патологоанатомът дава своето заключение. Целия процес може да отнеме няколко дни.

 

цитонамазка, РАР, изследване, рак

 

Какви са възможните резултати?

 

РАР I – Нормални клетки. Не е необходимо лечение, освен ако вашият гинеколог ви е казал че имате раничка която трябва да бъде обгорена. Това се налага за да се прекъсне веригата на канцерогенезата.

 

РАР II – Клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение. Ако имате раничка тя трябва да бъде обгорена.

 

Четете още: Може ли да се предотврати ракът на маточната шийка?

 

РАР III – Съмнителен резултат. Обикновенно се налага да се проведе съответно лечение, контролна цитонамазка след него и обгаряне. Понякога се налага и да се направи биопсия (също безболезнено изследване, което цели вземането на малко парченце тъкан от маточната шийка за доуточняване на диагнозата).

 

РАР IV – Наличие на единични ракови клетки.

 

РАР V – Наличие на множество ракови клетки.

 

цитонамазка, РАР, изследване, рак

 

Колко често трябва да се прави това изследване?

 

Обикновенно веднъж годишно. По преценка на вашия гинеколог  може и по-често.

 

Съветите на д-р Трифонов:

 

Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да Ви коства живота!

 

Изисквайте цитонамазката да се прави с четка (вижте я предварително)! Това Ви гарантира по-точни резултати.

 

Четете още:   6 начина да се предпазите от рак на маточната шийка

 

Искайте от вашият гинеколог да ви даде стъклото с готовата цитонамазка! Това ще позволи на лекарят-патологоанатом да направи сравнение при следващата цитонамазка. Ако резултатът е РАР IV или РАР V ще можете да поискате второ мнение при друг патоанатом.

 

Ако вашият лекар ви предложи операция – не се паникьосвайте! Задължително потърсете мнението и на втори патоанатом (стават и грешки!) и ако то се покрива с първото – не се колебайте! Уловен в начален стадий ракът на маточната шийка е лечим 100%!

 

В пратньорство с: www.zachatie.org

Снимки: DoroKalm, mazgrp, Chiara Cremaschi Foter.com

 

Добави коментар