Шест летни храни срещу депресия

Някои храни, които помагат в борбата срещу депресия, са на разположение целогодишно, но лятото е тук с изобилие от плодове, зеленчуци и други храни, които да помогнат за това да сте здрави и щастливи. За да функционират правилно, тялото и мозъкът се нуждаят от над 40 хранителни вещества и един милион фитонутриенти.

 

Количеството и балансът на тези хранителни вещества определят дали сте щастливи, или тъжни, концентрирани или разсеяни, енергични или апатични, здрави или болни. Така че възползвайте се от това, което ви предлага природата това лято.

 

Маруля

 

Ниските нива на фолиевата киселина (фолат) се свързват с появата на депресия и проблеми с настроението. Тъй като марулята е богат източник на фолиева киселина и витамин B, тя е чудесна храна срещу депресията.

 

Четете още: Храни, които стимулират имунната система

 

Връзката между фолиевата киселина и това състояние се дължи на ролята на фолата в развиващите се невротрансмитери, молекулите отнасящи съобщенията до нервната система.

 

Скариди

 

Хвърлете малко скариди върху барбекюто за ароматна лятна вечеря. Скаридите съдържат омега-3, но са с ниско съдържание на живак. Проучванията показват, че омега-3 мастни киселини могат да спомогнат за намаляване на депресивните симптоми и да подобрят настроението. Други източници на омега-3 мастни киселини са дивата сьомга, сардините, скумрията, риба тон и т.н. Можете да ги хапвате в такос или на салати.

 

Диня

 

Хапнете си сладка, сочна диня. Тя е отличен източник на ликопен, антиоксидант, който предпазва деликатната мозъчна тъкан.

 

Четете още: Как да се храня здравословно?

 

Динята има повече ликопен, отколкото доматите – до 20 мг на всеки 2 чаши. Ликопенът в динята намалява риска от възпаления, свързани с деменция и евентуално – депресия.

 

Царевица

 

Нишестените зеленчуци, като царевицата, се считат за висококачествени въглехидрати. Те подобряват настроението, тъй като увеличават нивата на серотонин. Ниските нива на серотонин в мозъка са свързани с проблемите в настроението.

 

Така че насладете се на царевица на кочан, царевична супа или я смесете с черен боб за салата. Бобът е друг вид храна с високо съдържание на въглехидрати, който повишава настроението ви.

 

Картофи

 

Картофената салата е много подходяща за летния пикник. Изберете сини или лилави картофи вместо обичайните жълти.

 

Четете още: Зеленчуци, който не яде… – част 1

 

Антоцианинат – антиоксидант, който се съдържа в тях, може да намали възпалението, което би могло да доведе до лошо настроение. Друга причина – те са добра лятна храна за повишаване на настроението, защото са богати на йод, който стабилизира нивата на хормоните на щитовидната функция и може да компенсира промени в настроението.

 

Чушки

 

Чушките, особено оранжевите, са друга храна, бореща се с депресията. Те съдържат бета-каротин, който предпазва мозъка от увреждане. Колкото по-богато оцветени зеленчуци ядете, толкова по-добра защита на мозъка ще получите.

 

Ярко оранжевите зеленчуци също предоставят солидни количества витамин C, калий, желязо и фибри.

 

Пийте много вода. Дори незначителна дехидратация може да се отрази негативно върху настроението ви.

Добави коментар