Шансът за тризнаци е 1 към 6400

Автор: Диана Тенчева

 

От рубриката "Мама, татко и аз" в здравното приложение на "Труд". Днес темата е за многоплодната бременност и за шанса да се сдобием с близнаци или тризнаци. Наш събеседник е д-р Таня Андреева (виж по-долу), директор на столичната Втора АГ болница “Шейново”. 

 

Ако искате да имате близнаци, но без да прибягвате до ин витро оплождане, то шансът е между 0,4% и 1,6%. Това означава, че на 100 раждания проплаква само една двойка бебета, заяви пред "Труд" д-р Таня Андреева, директор на столичната Втора АГ болница "Шейново".

 

Все още медицината не може да каже при какви условия настъпва многоплодна бременност, която е по-често срещана при нисшите млекопитаещи.
Освен генетична предразположеност, обяснение се търси в етническата принадлежност, расовите и социалните особености.

 

"Но така или иначе не може категорично да се посочи факторът, определящ многоплодната бременност", добави д-р Андреева. Съсредоточавайки се върху наследствеността, примерно ако бабата е родила близнаци, същото може да се случи при внуците . Независимо дали става дума за внучката или жената на внука. "Но има двойки, при които за първи път се стига до близнаци, без в нито един от двата рода да е имало подобни случаи", заяви д-р Андреева.

 

Интересното е, че в държави от Африка, като Нигерия например, процентът на родените близнаци е 4,5. А най-нисък е в Азия и най-вече в Япония. "И за това явление няма обяснение, затова тук говорим просто за статистика, въпреки че много учени са се отдали на изследването на расовата предразположеност", разясни специалистката по акушерство и гинекология. При нормално настъпила бременност тризнаци пък се раждат още по рядко – шансът е едно към 6400 проплакали бебета. Докато при прилагането на репродуктивните техники процентът скача 20 пъти. Веднага се появява въпросът в какъв процент многоплодни зачевания се стремят да се вмъкнат лекарите, защото те са и по-трудни за преживяване?

 

"За да се стигне до изкуствено забременяване, често колегите имплантират в матката 2 или 3 ембриона, защото практиката показва, че един от тях спонтанно загива. Но тъй като до бебета от епруветка се стига в близо 30% от случаите (а това е много добра успеваемост, сравнена със световните нива), многоплодните бременности вече скачат на 20 до 40 на сто", обясни д-р Андреева.

 

С какво трябва да се съобразява жената, която очаква близнаци или тризнаци? "Категорично това е рискова бременност и в ранния, и в късния период. А при дамите над 35 г. се наслагва и опасността от хромозомни отклонения", изброи директорката на "Шейново". И продължи: "В първата половина на многоплодната бременност се наблюдават например по-мъчителни повръщания (т. нар. ранни токсикози).

 

Обяснението е, че хормоналната стимулация при жената с цел двойка или тройка бебета, е много по-силна". А тъй като циркулиращият обем на кръвта е по-голям отколкото при едноплодна бременност (защото се хранят два плода), тези жени по-често имат и оплаквания от сърдечно-съдовата система. "Имам предвид натоварване на сърцето, задух, доста срещани са хипертониите (във втората половина на бременността), както и прееклампсиите (освен до повишено кръвно налягане, те водят до отоци, отделяне на белтък в урината и др.). Последните са изключително опасни, защото при тях единственият начин на лечение е прекъсване на бременността", заяви д-р Андреева. По тази причина тя и колегите залагат на все по-чести наблюдения на тези пациентки (и най-вече във втората половина от началото на забременяването).

 

А ето съветите, които даде д-р Андреева за жените, очакващи повече от едно бебе:
– Нека бременната си почива повече. Но това пък не значи залежаване. Важното е да не извършва тежки интензивни натоварвания като аеробика, фитнес и каране на ски. Да се въздържа и от спа процедури, при които пък организмът се презатопля. А при всички описани дейности може да се стигне до контракции на матката. За нас е важно тя да е спокойна, защото в това състояние няма как да се стигне до преждевременно раждане.
– Да се спазва здравословен хранителен режим.

 

Да се ограничава приемът на въглехидрати, тестени продукти с много мазнини, които увеличават теглото прекомерно. За нормално се смята напълняването с до 13-14 кг при едноплодна бременност, а при многоплодната докъм 15-17 кг. Натрупването на 20-25 кг води до много рискове, включително и сърдечно-съдови усложнения.


– И най-важното – редовно посещавайте женската консултация и питайте. "Защото няма глупав въпрос, по-добре се интересувайте, за да не се стигне до проблеми", завърши д-р Андреева.

 

Тест разкрива риска от преждевременно раждане

 

Акушер-гинеколозите от цял свят съсредоточават усилията си в установяването колкото се може по-рано на риска от преждевременно раждане. Затова и в столичната болница “Шейново” от две месеца се прави тест, който изчислява именно тези вероятности. Той се извършва с помощта на субстанция (фетален фибронектин), която лекарите наричат “клетъчно лепило”. То се намира между плодния сак и матката на жената. Когато не се открие във влагалището или в цервикалния (б. р. – на матката) канал след 24-тата седмица, може да се счита, че бременността ще продължи сравнително спокойно. “Когато установим наличието на това вещество, тогава и ние, лекарите, и жените сме доста обезпокоени, защото рискът от преждевременно раждане е много голям, особено ако е съчетан и със скъсяване на маточната шийка”, обясниха специалистите от “Шейново”.

 

Това е единствената болница в София, която предлага това изследване. В комбинация с измерването дължината на маточната шийка методът е много показателен.


При многоплодните бременностти се налага и по-често ултразвуково изследване, за да се види какво е състоянието на плацентата. Не са единични случаите, при които при близнаци се наблюдава т. нар. трансфузионен синдром. При него едното бебе “дава” кръв на другото, защото имат общи съдове. Състоянието е опасно, тъй като е възможно да се изгубят и двата плода. “Затова често трябва да се наблюдават: плацентата, пъпната връв и околоплодната течност за патологични находки”, заключиха АГ специалистите. 

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар