Чудите се как да забавлявате децата през ваканцията?

След  започване на ваканцията, ако бабите не проявят особен ентусиазъм и не ги заведат на село, децата обикновено получават много свободно време, през което предпочитат да седят пред телевизора или компютъра. Добре е да ангажираме вниманието им с нещо, което би им харесало и разнообразило тяхното ежедневие.

 

Ако детето ви проявява интерес и обича да рисува, можете да го запишете в школа по рисуване. Понеже те се организират и в събота, можете да включите и по-малките – те много обичат да мажат… пардон – да творят! Друга възможност е да посещават уроци по плуване.

 

Можете да помислите и за летни академии, например по изкуство, където организаторите обикновено предлагат различни занимания и курсове.

 

Зеленото училище също предизвиква голям възторг у децата! Те са доволни и им е интересно, когато имат сгъстена програма и правят нещо активно, а не просто са на някаква екскурзия, където имат прекалено много свободно време.

 

Четете още: 7 идеи за детски рожден ден през лятото

 

Езиковите школи обикновено организират лагери, на които има предвидено дневно обучение по английски или друг език по различни програми, като често включват и походи, скаутска и спортна програма и т.н. Тези лагери са със средна продължителност 7 дни и дават възможност на децата да получат нови преживявания и едно незабравимо лято! И не се притеснявайте, че детето ви няма да се справи само с хигиената и смяната на дрехите – докато не опита само, шанса да започне да се справя самостоятелно е много по-малък.

 

Освен това, децата се справят в пъти по-добре, от колкото самите ние предполагаме. Просто им трябва време, стимул и доверие. За да ги улесним, можем да им помогнем с подготовката на багажа, като например опаковаме дрехите им в комплекти за всеки ден – в прозрачни пликове можете да сложите комплект бельо, чорапки и дрешки, за да не се чуди детето какво да облече и всеки ден да разравя дрехите отново.

 

Четете още: Отивам на лагер! Как да се подготвя?

 

При първото отиване на детето на лагер може да сте със свито сърце. Да сте притеснени, че то не се е отделяло от вас досега, и че не е от най-оправните и самостоятелни деца. Но ако детето иска да отиде, обяснете му, че ще трябва да се научии да се оправя само.

 

Добре е да имате предвид, че може да попаднете на не особено добре подготвени организатори. Проучете предварително възможностите за такива приключения. В идеалния случай ще попаднете на хора, на които им идва от вътре да се занимават с деца и дават наистина всичко от себе си. При всички случаи, включването в такива лагери помага на децата да научат нови неща, да усвоят полезни навици, да установят нови контакти.

Добави коментар