Чести грешки при кърменето

Повечето жени приемат кърменето с позитивна нагласа и полагат усилия, за да правят нещата добре. Въпреки това кърменето не винаги протича по план. Понякога се случва жените да бъдат изправени пред различки предизвикателства, свързани с този процес.

 

Добре е да сте подготвени за най-често срещаните грешки на кърменето, за да ги избегнете и да дадете наистина добър старт на детето си. А кои са те?

 

Гледане на часовника при кърмене

 

Една от грешките, които жените често правят, когато кърмят, е че се опитват да планират храненията за всеки 3-4 часа и винаги следят часовника. Вместо да правите това, следвайте сигналите на вашето бебе. Ако то е гладно, го нахранете, дори ако току що сте го кърмили.

 

кърмене, грешки, кърма, бебе

 

Опитайте се да предоставите на бебето достатъчно време за сучене, а не се вкопчвайте в часовника. Някои бебета са доста бързи и изпразват гърдите ви от кърма за отрицателно време, но други имат нужда от повече такова, за да се нахранят. Наблюдавайте бебето. Ако все още изглежда гладно, продължете кърменето. Ако пък се отдръпне от гърдата ви преди, часовника да е показал това, значи, че просто се е нахранило. Можете да го накърмите пак малко по-късно.

 

Четете още: Дузина малки тънкости на кърменето

 

Объркването на нормалното мрънкане с глад

 

Бебетата се сърдят по различни причини. Грешно е да предполагате, че само защото бебето ви плаче, означава, че е гладно. Следете сигналите му, за да разберете защо всъщност е неспокойно. Някои бебета плачат в определени часове на деня, но това не винаги означава глад. Проверете пелената, преповийте го, полюлейте го и вижте дали това помага. Ако бебето ви наддава на тегло и мокри достатъчно пелени, това означава, че получава достатъчно кърма.

 

кърмене, грешки, кърма, бебеПредлагането на хранене с бутилка твърде скоро

 

Не всички майки искат да кърмят дълго време. Въпреки това включването на шише може да саботира кърменето и да се окаже грешка.

 

Най-добре е да изчакате известно време преди да включите хранене от бутилка. Понякога майките дават на детето си адаптирано мляко, защото се притесняват, че нямат достатъчно кърма. Бебетата от своя страна, често изпиват бутилката с мляко, просто защото им харесва да сучат, а не защото са гладни. Могат просто да се успокояват по този начин.

 

Четете още: Насоки за изкуствено хранене

 

Чакат твърде много преди да получат помощ

 

Ако бебето ви не наддава на тегло, не захапва зърното ви добре или ако кърменето е болезнено, е добре да се консултирате със специалист. Има консултанти по кърменето, които ще ви помогнат с процеса. Първите няколко седмици на кърменето са критични. Ако имате проблеми, разговорът с такъв консултант може да помогне.

 

Снимки: David Castillo, papaija2008 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар