Червени пъпки по кожата след слънце

Слънчевите лъчи помагат на тялото да произвежда витамин D, да регулира циркадния ритъм и биологичния ни часовник. Определени здравни състояния обаче, могат да спомогнат за неприятни реакции на тялото към слънцето. Защитаването на кожата от слънчевата светлина може да помогне за предотвратяване на появата на червени пъпки по кожата и свързаните с тях симптоми.

 

Прилагането на лечение може да ограничи огнищата, които възникват. Ако кожните пъпки стават на открити рани или се появява сърбеж по кожата, който затруднява ежедневните ви дейности, се консултирайте с лекар.

 

Медицински състояния

 

Две различни условия могат да причинят червените пъпки върху кожата след излагане на слънце. Пъпките може да са свързани с полиморфна светлинна ерупция и могат да се появят, когато излезете за пръв път на силното слънце след зимата без да сте се излагали преди това на слънчева светлина. Друго медицинско състояние е слънчевата уртикария – рядка алергична реакция към слънчевата светлина. В тези случаи дори и излагането на слънце за по-малко от 30 мин може да предизвика реакция.

 

Четете още: Слънчева алергия

 

Симптоми

 

Полиморфната светлинна ерупция причинява малки, струпани червени кожни пъпки, заедно със сърбеж, парене и обрив. Симптомите най-често се появяват няколко часа след излагане на слънце и обикновено се появяват на гърдите, ръцете, краката, но не и на лицето. Тежките случаи могат да доведат до втрисане, главоболие, гадене.

 

Соларната уртикария причинява сърбящ обрив с копривна треска или пъпки, които могат да бъдат подути и червени. Това се случва на места, които обикновено не са изложени на пряка слънчева светлина. Състоянието обикновено не влияе на ръцете и лицето. Ако червенината покрие голяма част от тялото може да усетите замаяност, главоболие, гадене, повръщане.

 

Рискови фактори

 

Уязвими са светлокожите жени по-млади от 30 години. Деца и възрастни и от двата пола могат да развият слънчева уртикария, но състоянието най-често се появява на възраст около 35 години.

 

Четете още: Безопасност за децата на слънце. Фототипове детска кожа.

 

Лечение

 

Леки и умерени кортикостероиди могат да помогнат за лечение на полиморфната светлинна ерупция. За по-тежки случаи, може да се наложат орални стероиди. Ако имате слънчева уртикария, предпазването на кожата от слънцето би могло да помогне за изчистване на обрива за часове. Оралните антихистамини също могат да помогнат за намаляване на червените пъпки и сърбежа.

 

Предотвратяване

 

Защитете кожата си от слънчевата светлина, това може да предотврати както полиморфната светлинна ерупция така и слънчевата уртикария. Избягвайте излагането на слънце между 11 и 15 часа, а когато излизате навън използвайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок фактор.

 

Фототерапията също е друга опция за предотвратяването на червените огнища по кожата. С тази терапия, дерматологът прави кожата ви по не чувствителна на слънце, използвайки контролирано излагане на UV лъчение.

Добави коментар