Чай! Защо да го пием?

Ако не сте от привържениците на чая, то тук сме изброили 10 причини, които могат да ви накарат да размислите. Чаят може да бъде много полезен за здравето ви, ако го превърнете в една от ежедневните си напитки.

 

1. Чаят съдържа антиоксиданти

 

Антиоксидантите предпазват тялото ви от опустошенията на стареенето и последиците от замърсяването.

 

2. Чаят има по-малко кофеин от кафето

 

Кафето обикновено има 2-3 пъти повече кофеин от чая. 30 мл чаша кафе съдържа около 135 мг кофеин, докато чаят съдържа само около 30-40 мг в една чаша. Ако пиенето на кафе ви прави нервни, ако ви причинява стомашно разстройство, главоболие или пречи на съня ви – то ключът към спокойствието е чаят.

 

3. Чаят може да намали риска от инфаркт и инсулт

 

Kръвните съсиреци, образувани от холестерола и тромбоцитите в кръвта, причиняват инфаркт и инсулт. Пиенето на чай може да помогне на артериите да не се запушват. По същия начин чаят ще запази и артериите чисти. Рискът от фатален сърдечен удар се намалява при хора, които пият най-малко по 2-3 чаши чай на ден.

 

чай, антиоксиданти, имунна система

 

4. Чаят предпазва костите ви

 

Не само млякото поддържа костите ви здрави. Според проучване, сравняващо хора пиещи чай в продължение на 10 години и непиещи чай, е установено, че първите са имали по-здрави кости, дори след отчитане на фактори като възраст, телесно тегло, упражнения, тютюнопушене и други рискови фактори. Учените предполагат, че това се дължи на много фитохимикали съдържащи се в чая.

 

Четете още: Безопасно ли е да се пият билкови чайове по време на бременност? 

 

5. Чаят ви дава красива усмивка

 

Много хора си мислят, че чаят разваля зъбите ви, но помислете отново. Захарта в чая е тази, която е виновна за развалените зъби. Чаят всъщност съдържа флуорид и танини, които могат да премахнат плаката. Така че добавете неподсладен чай в ежедневието си и редовно почиствайте зъбите си и ще се наслаждавате на чудесна усмивка.

 

6. Чаят укрепва вашата имунна защита

 

Пиенето на чай може да помогне на имунната система на организма да се бори с инфекциите. Когато 21 доброволци пият чай или кафе всеки ден в продължение на 4 седмици, изследователите са видели по-висока активност на имунната система на хората, приемали чай.

 

чай, имунна система, антиоксиданти

 

7. Чаят предпазва от рак

 

Полифенолите – антиоксиданти открити в чая, спомагат за борбата с рака. Въпреки че има голям брой изследвания, които са неубедителни, то налице са достатъчно такива, които показват евентуалните защитни ефекти на тези, които пият чай в ежедневието си.

 

8. Чаят помага да останете хидратирани

 

Кофеиновите напитки, включително чаят, са включени в списъка с напитките, които не допринасят с нищо за запълването на нашите нужди от течност. Тъй като кофеинът е диуретик, ние си мислим, че той не помага с нищо за нашата хидратация. Въпреки това, последните изследвания показват, че чаят и другите напитки съдържащи кофеин определено допринасят и за по-добрата хидратация на организма. Единственият път, когато кофеинът е проблем е ако прекалим с него.

 

Четете още: Петте най-полезни напитки

 

9. Чаят не съдържа калории

 

Чаят не съдържа никакви калории, освен ако не се добави подсладител или мляко. Ако търсите удовлетворяващи напитки без калории, чаят е добър избор.

 

чай, хидратация, имунна система, калории

 

10. Чаят засилва метаболизма

 

Много хора се оплакват от забавен метаболизъм и неспособност да отслабнат. Доказано е, че зеленият чай действително забързва метаболизма. Така че можете да изгорите 70-80 допълнителни калории като пиете 4-5 чаши зелен чай на ден. 15 минутна разходка на ден ще изгори същите калории.

 

 Снимки: naama, Pimthida, Gkdavie Foter.com 

Добави коментар