Цитонамазка по време на бременност

Вероятно при всеки профилактичен гинекологичен преглед в живота ви са ви правили цитонамазка. Това е рутинно изследване, с което може да се провери както дали има изменение в клетките на шийката на матката, което може да доведе до рак, така и наличието на вагинална инфекция (бактериална или гъбична) или инфекция на пикочните пътища.

 

Може би се чудите дали е нормално лекарят да ви прави цитонамазка, когато вече сте забременели? Отговорът е да – трябва да си направите това изследване дори когато сте бременни поради същата причина, заради която сте го правили и преди да забременеете.

 

Цитонамазката следи за промени в клетките в шийката на матката (шийката на матката се намира в долната част на матката и я свързва с вагината), които изменения могат да доведат до развитието на рак на шийката на матката, ако не се открият и лекуват навреме. Тя е обичайна процедура при посещение при гинеколог.

 

Най-вероятно при вашия първи преглед за проследяване на бременността, гинекологът ви ще ви направи това изследване. Едновременно с това, той ще ви изследва и за полово предавани болести, като хламидия, гонорея и СПИН. Тези заболявания могат да причинят проблеми на вашето бебе, ако не се лекуват навреме или не се вземат мерки за да се ограничи вредното им въздействие.

 

Вижте още: Що е това цитонамазка?

 

Процедурата при цитонамазката по време на бременност е същата като всяка друга, това включва използването на малка четка или шпакла, чрез която вашият лекар ще вземе проба от клетки от шийката на матката, които след това ще изпрати в лаборатория за оценка.

 

Също така той може да използва и памучен тампон, за да събере проба от цервикалния или вагиналния секрет, който да изпрати за изследване за полово предавани болести.

 

Резултатите от цитонамазката обикновено са достъпни в рамките на една до две седмици, в зависимост от това в коя лаборатория лекарят е изпратил пробите. Ако при изследването се констатират анормални клетки, вашият лекар ще направи обстоен преглед на шийката на матката. Освен това може да ви препоръча да повторите теста няколко седмици след това или да ви препоръча други изследвания. При повечето жени, анормалните клетки не са причина за тревога – такива резултати се получават относително често.

 

Вижте още: Групиране на цитологичните находки от цитонамазка 

 

Има големи шансове резултатите от изследванията да са неясни или да са трудни за разчитане – особено ако имате вагинална гъбична или бактериална инфекция, например. Ако след провеждането на допълнителните изследвания се окаже, че съществуват предракови изменения в клетките, то вашият лекар вероятно ще изчака бебето да се роди, преди да назначи лечение.

 

Ако лекарят открие полово предавана болест, той ще ви лекува с антибиотици, които са подходящи за бременни жени. По този начин ще защити вас и вашето бебе от потенциални проблеми.

Добави коментар