Циститът: все по-чест проблем за жените

Спазването на някои прости правила може да предотврати възпалението.

 

Диагностицирането на цистита не представлява особена трудност за лекарите, тъй като специфичните симптоми са отдавна ясни: повишаване на бактериите в урината, а признаците за възпаления при биопсия и цистоскопия не оставят никакви съмнения.

 

Не по-малко важно е извършването на гинекологичен преглед на жените за откриване на полови инфекции и определяне на микрофлората на влагалището.

 

За лечението на хроничен и остър цистит се прилага медикаментозно и физиотерапевтично лечение, в това число лазеротерапия. При диагностициране на предадена по полов път инфекция се назначават препарати, действащи и върху нея. Обикновено антибактериалната, противовъзпалителната и спазмоаналгетичната терапия продължават около 2 седмици, след което специалистът назначава уросептични препарати.

 

Съществуват и прости правила, при чието спазване може да се избегне възпаление и усложнение при цистит. Те ще помогнат на всяка жена, която има предразположеност към тази болест:

  • Избягвайте прекомерното охлаждане. Не сядайте върху земята или на бордюра на тротоара, не носете къси поли през пролетта и зимата.
  • Спазвайте определени правила при хранене – всичко лютиво, кисело, солено, мариновано и с много подправки трябва да се консумира в умерени количества, като се приема много вода.
  • Пийте не по-малко от 1.5 л. течности на ден, но не само чай, кафе или бира, а минерална вода и натурални сокове.
  • Заловете се с укрепване на имунитета си. Трябва да се излекуват хроничните възпалителни заболявания (ангини, хроничен тонзилит, кариеси).
  • Коригирайте диетата си за постигане на “редовен стомах”, тъй като това има непосредствено отношение към проблемите с пикочния мехур.
  • При заседнал начин на живот, на всеки час трябва да се правят по 10-15 минути упражнения.
  • По време на месечния цикъл да се използват превръзки, а не тампони.
  • Да се посещава тоалетната на всеки 2 часа дори при липса на желание за уриниране.

 

Източник: www.zdrave.bg

Снимка: Freedigitalphotos.net

Добави коментар