Циститът – болестта, за която често си мълчим

На първо място трябва да отбележим, че това е заболяване, което не търпи самолечение. Всеки знае, че когато нещо ни боли трябва да потърсим лекарска помощ. Но когато става дума за цистит, по някакви причини ние се мъчим, търпим, прилагаме самолечение и при най-малкото преохлаждане отново се хващаме за корема.

 

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, но в повечето случаи протича именно по описаната по-горе схема.

 

Половината от жените знаят, не само на думи, какво е това цистит. Съмнителната “популярност” на това заболяване сред жените е свързана с това, че техния пикочен канал е значително по-широк в сравнение с мъжкия, а в случая това означава, че инфекциите могат да проникват в него много по-лесно. Като правило за развитието на цистита способстват бактериите, вирусите, хламидиите и други микроорганизми.

 

Най-честата причина за появата на цистит е преохлаждането.

 

Достатъчно е 15 минути да се стои на студено, за да се получи преохлаждане в областта на таза. Но за съжаление,  ако се предпазвате от студа, това все още не означава, че не попадате в рисковата група.

 

Заседналата работа, в резултат на която прекарвате 5 и повече часа в седнало положение, също може да бъде причина за появата на цистит.

 

Страстният полов акт е още един рисков фактор. Всичко, което може да отслаби организма и да доведе до микротравма на пикочната система, може да стане причина за развитието на болестта.

 

“Любимците” на това заболяване са хората, често подложени на стрес, страдащите от хронично недоспиване, лошо хранещите се и въобще тези с отслабнал имунитет. Хроничните възпалителни заболявания също могат да се доведат до цистит, това се отнася дори за неизлекувания кариес.

 

Много от бременните жени също се оплакват от цистит, защото през този период се извършват промени в техния хормонален баланс, а също така се нарушава обичайната микрофлора на влагалището.

 

Симптомите на цистита трудно могат да се сбъркат: твърде често уриниране, съпроводено с болки, болезнени усещания по време на полов акт, мътна урина смесена с кръв. Ако болестта протича в тежка форма, може да се появят още висока температура и гадене. Много рядко заболяването протича без симптоми и се диагностицира само при изследване на урината.

 

Лечението трябва да бъде комплексно. Антибиотиците премахват симптомите, но трябва да се вземат мерки и за лечението на дисбактериозата на влагалището. Първо трябва да се неутрализират бактериите, предизвикали възпалението и второ – да се възстанови микрофлората на влагалището и да се укрепи имунитета.

 

Циститът не търпи самолечение!

 

Не си струва да следвате съветите на приятели и близки, освен ако те нямат медицинско образование. Премахването на симптомите с антибиотици ще доведе до сериозни нарушения в микрофлората на стомаха и работата на организма като цяло, но болестта няма да бъде излекувана, а това означава, че рано или късно тя отново ще се появи.

Източник: www.zdrave.bg

Добави коментар