Цигарите и последиците от тях за вашето бебе

Въпреки съгласуваните усилия на изследователи и здравни професионалисти, тютюнопушенето по време на бременност продължава да бъде сериозен проблем. Приблизително 20-30% от бременните жени посягат към тютюна по време на бременността. Много от тях се отказват от този навик, а други просто намаляват броя на цигарите.

 

Въздействие върху здравето

 

Пушенето по време на бременност води до сериозни рискове за жената и плода. Доказано е, че то може да увеличи риска от усложнения при бременност и да предизвика сериозни нежелани последствия за плода – ниско тегло, спонтанен аборт, преждевременно раждане, недобро развитие на плода, отлепване на плацентата, синдром на внезапна детска смърт. Други репродуктивни проблеми, свързани с тютюнопушенето включват по-ниски нива на естроген, което води до ранна менопауза и до безполодие.

 

Спирането на цигарите по време на бременност има значително положително въздействие върху здравето, както за майката, така и за бебето, намаляват се и здравословните проблеми на деца родени от жени пушачки.

 

Как са засегнати още неродените бебета?

 

– Както е известно тютюнопушенето има сериозен ефект върху още неродените бебета. Никотинът, въглеродният оксид и други химични вещества съдържащи се в тютюневия дим се предава на плода, чрез плацентата.

 

– Никотинът повишава сърдечната честота на бебето и неговите дихателни движения. Някои от химичните вещества, предавани чрез кръвта на майката могат да предизвикат рак.

 

– По време на бременност при пушачките има по-голям риск от спонтанен аборт. По време на раждането е възможно да възникнат усложнения. И рискът бебето да умре веднага след раждането се увеличава, ако майката пуши по време на бременността.

 

– Бременни жени, които са изложени на тютюнев дим раждат бебета, които са по малки от бебетата на непушачките. Деца родени с по-ниско от средното тегло са по-податливи към инфекции и други здравословни проблеми.

 

– Съществува ясна връзка между броя на изпушените цигари по време на бременност и забавянето на растежа на плода. Бебетата са по-податливи на перинатални усложнения, заболявания и смърт.

 

Странични ефекти за новородените

 

– Кърмачките, които пушат предават вредните химични вещества на бебетата си, чрез млякото.

 

-Повече от 18% от всички смъртни случаи от синдрома на внезапната детска смърт са последица от излагането на бебетата на тютюнев дим.

 

– Дори и в по-късните години, деца на майки пушачки са малко по-изостанали в развитието си и имат трудности в четенето, математиката и свързаните с тях умения.

 

Други проблеми

 

– Все още не е доказано, че тютюнопушенето вреди на спермата на мъжа, но се предполага, че това допринася за ниска раждаемост и висока детска смъртност.

 

– Бебетата на пушачите е по-вероятно да страдат от астма и други респираторни инфекции, отколкото тези на непушачите.

 

-Деца изложени на тютюнев дим, може да кашлят през ноща, което се дължи на ефекта на дима.

 

– Дългосрочни ефекти, свързани с пушенето около децата може да са свързани с развитието, способността за учене, промени в характера.

 

По материали от: www.hc-sc.gc.ca

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар