Цигарения дим и децата

Автор: д-р Богомил Стоев

Специалист по дентална медицина

 

Често пъти, когато си мислим за здравните последици от тютюнопушенето, първите неща, които ни идват на ум обикновено са болести като рак и емфизем. Но освен да предизвика тези заболявания, пушенето вреди сериозно и върху денталното здраве на човека – повече от просто лош дъх и оцветени зъби. Например, при пушачите рискът от развитие на пародонтит е четири пъти по-висок, отколкото при непушачите дори при перфектна орална хигиена.

 

Както добре знаете, това заболяване води до бърза загуба на кости и зъби, особено при хора, които пушат. Дори, на някои места е прието пародонтолозите (зъболекарите специалисти в областта на заболявания като пародонтита) да отказват лечение на пушачи, заради малкия шанс за успех в терапията. Установено е, че повече от половината от всички случаи на пародонтит могат да бъдат свързани с тютюнопушенето.

 

деца, цигари

 

Все пак ако пушите, може би си мислите: "Добре, но това е моето тяло. Мога да правя каквото си искам с него ", и това със сигурност е вярно. Но за съжаление, когато пушите не излагате само себе си на токсините в цигарения дим. Точно както пасивното пушене може да предизвика рак, емфизем и други заболявания, така то може да доведе до сериозни проблеми със зъбите при най-уязвимата част от населението – малките деца.

Няколко проучвания, публикувани през последните няколко години показват, че "пасивното пушене" значително повишава риска от развитие на стоматологични проблеми при млади хора. Първото, публикувано през 2008 г. показва съвсем ясно, че децата, изложени на цигарения дим имат повече кариеси (кухини в зъбите).

 

При тези деца също така се наблюдава по-висок брой на патогенните бактерии, по-кисела слюнка и по-ниско количество на слюнчените потоци – всички фактори, които допринасят за образуването на кариес. Други проучвания установили, че децата, изложени на цигарен дим също показват влошаване на здравето на техните венци.

Така че ако все пак решите да продължите да пушите, не го правете, когато има непушачи около вас, особено деца.

 

стволови клетки, зъбче

 

Снимки: mack2happy, pat138241 FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар