Храни, които стимулират имунната система

Ако търсите начини да се предпазите от настинки и грип, първата ви стъпка трябва да бъде посещението на магазина.

 

Подхранването на тялото с определени храни може да помогне да поддържате имунната си система работеща и силна. Планирайте храненията си, така че да включват следните 10 мощни подсилващи имунната система храни и ще се предпазите от риска да се разболеете.

 

Цитрусови плодове

 

Повечето хора се сещат за приемът на витамин С едва, когато се разболеят. Но знаете ли, че цитрусовите плодове оглавяват класациите на храните, които поддържат вашата имунна система да работи на 100%? Витамин С помага за увеличаване на производството на бели кръвни клетки, които са от ключово значение за борбата с инфекциите. Тъй като тялото ви не произвежда и не го съхранява, дневният прием на витамин С е от съществено значение за поддържане на здравето. Почти всички цитрусови плодове са богати на витамин С и с такова разнообразие не е трудно да си го набавяте всеки ден с храната.

 

хранене, цитрус, витамини

 

Четете още: Как да се храня здравословно?

 

Червени чушки

 

Витамин С не само стимулира имунната система, но подпомага поддържането на здрава кожа, която е на фронтовата линия в нашата война срещу настинките. Мислите, че само цитрусовите плодове имат много витамин С? Помислете отново. Червените чушки имат два пъти повече от борещият се с грипа витамин С, а също така са и богат източник на бета-каротин.

 

хранене, витамини, имунна система

 

Броколи

 

Броколито е супер заредена с арсенал от витамини и минерали храна, готови да се бият с всеки зародиш на инфекция.  Съдържа в себе си витамин А, С, Е , както и множество антиоксиданти. Това е един от най-здравословните зеленчуци, които можете да сложите на масата си. За да запазите полезните му свойства, този зеленчук трябва да се готви малко или само да се задушава.

 

имунна система, хранене, витамини

 

Четете още: Храни, които ви правят красиви

 

Чесън

 

Намиращ се почти във всяка кухня по света, чесънът не само добавя малко вкус към храната, но е и полезен за вашето здраве. Още в древността са признали свойствата на чесъна за борбата с инфекциите и съвременната наука, показва, че той е полезен и за намаляване на холестерола и предотвратяване втвърдяването на артериите. Неговите имуностимулиращи свойства изглежда идват от силната концентрация на сяра-съдържащи съединения, като алицин.

 

имунна система, хранене, витамини

 

Джинджифил

 

Джинджифилът е друга съставка, която е полезна след като сте се разболели. Но подобно на витамин С, джинджифилът също може да ви помогне да се предпазите от появата на настинка или грип. Той се използва в много десерти, но има свойството да загрява, подобно на капсаицина, който дава парливия вкус на чилито. Джинджифилът може да спомогне за намаляване на хроничната болка и притежава понижаващи холестерола свойства.

 

имунна система, здраве, витамини

 

Спанак

 

Спанакът е в нашият списък не само, защото е богат на витамин С, но също защото е богат на антиоксиданти и бета-каротин, които са доказани за увеличаване на белите кръвни клетки на имунната система. Подобно на броколито, добре приготвен, той ще запази голяма част от полезните си свойства.

 

имунна система, витамини, здраве

 

Четете още: Зеленчуци, който не яде… (част-1) 

 

Кисело мляко

 

При избора на кисело мляко, избирайте такова направено с живи култури. Последните проучвания показват, че тези култури спомагат за стимулиране на имунната система в борбата и с болестите. Допълнителни изследвания показват връзката между ниските нива на витамин D и повишеният риск от настинка, така че, ако можете избирайте продукти богати на витамин D.

 

имунна система, витамини, хранене

 

Бадеми

 

Когато става въпрос за предотвратяване и борба с настинките, витамин Е има тенденцията да бъде подценяван, но той е също толкова важен колкото и витамин С за вашата имунна система. Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че изисква наличието на мазнини, за да се абсорбира правилно. Ядки (особено бадеми) са богати на витамин Е и порция от половин чаша осигурява почти 100% от препоръчителната дневна доза.

 

имунна система, здраве, хранене

 

Куркума

 

Основен компонент в кърито, това е светложълта, горчива подправка, която се използва от много години като противовъзпалително лечение за остеоартрит и ревматоиден артрит. Високите концентрации на куркумин, от където идва и различния цвят на куркумата, са показали че съдържат силни противогрипни свойства.

 

Снимки: * Cati Kaoe *, Hmerinomx, Cyclonebill, Funadium, PincasPhoto, shok,  jules stonesoup, sciondriver  Foter

Добави коментар