Храни, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания

Няма магическа храна, която да намали риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Трябва да се храните здравословно и да бъдете активни. Високото съдържание на сол в диетата ви повишава кръвното налягане и риска от инфаркт и инсулт.

 

Повечето от нас консумират повече от 10 пъти количеството на солта, от която се нуждаем. Въпреки всичко има храни, които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания – пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и зеленчуци.

 

Храните, които най-добре предпазват от сърдечни заболявания включват:

 

Мазна риба

 

Скумрия, сардина, риба тон, сьомга, които съдържат омега-3 мастни киселини. Доказано е, че този вид мазнини намаляват триглицеридите и увеличават нивата на HDL–холестерола, който подобрява еластичността на кръвоносните съдове и разрежда кръвта, което намалява риска от кръвен съсирек и блокиране на потока.

 

Някои растителни масла

 

Царевица, соя, шафран, които съдържат омега-6 мастни киселини; рапица и зехтин, съдържащи омега–3 мастни кисленини. Всичко това може да помогне за намаляване на лошия холестерол, когато се използват вместо наситените мазнини, като масло.

 

Плодове и зеленчуци

 

Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците, предлагат защита срещу сърдечно-съдовите заболявания. Плодовете и зеленчуците са важни източници на фолиева киселина, тя спомага за намаляването на концентрацията на аминокиселината хомоцистеин, която е свързана с повишения риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Фибри

 

Пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

 

Необработени източници на въглехидрати с нисък гликемичен индекс

 

Храни като хляб и пълнозърнести закуски, бобови растения, някои видове ориз, макаронени изделия са важни за хората предразположени към диабет, тъй като те помагат да запазят нивата на кръвната захар под контрол.

 

Бобови растения и соя

 

Соевият протеин е показен за понижаване на лошия холестерол, особено ако нивата му в кръвта са високи.

 

Ядки и семена

 

Четете още: Проф. д-р Генчо Начев за здравето на сърцето

 

Те трябва да се консумират в малки количества, тъй като са с високо съдържание на калории.

 

Чай

 

Някои данни показват, че антиоксидантите в чая могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на мастни отлагания в артериите. Антиоксидантите действат антисъсирващо на кръвта и подобряват и разширяват кръвоносните съдове с цел увеличаване на притока на кръв.

 

Алкохол

 

Смята се, че умерения прием на алкохол може да има потенциални ползи за здравето. Някои видове алкохол (червено вино) могат да съдържат защитни компоненти, като антиоксиданти, въпреки че това все още се проучва. Алкохолът също повишава нивата на добрия холестерол в кръвта и това помага да се изчисти лошия алкохол от организма.

 

Въпреки това, високия прием на алкохол повишава кръвното налягане, а също води до увеличаване на триглицеридите (вид мазнини) в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчват се не повече от 2 питиета на ден за мъжете и 1 за жените за намаляване на рисковете от вредите, свързани с алкохола.

 

Храни съдържащи витамин Е

 

Някои проучвания показват, че витамин Е действа като антиоксидант, помага за защита срещу лошия холестерол. Добри източници на витамин Е са авокадото, тъмнозелените зеленчуци, растителните масла и пълнозърнестите продукти. По-добре е да се ядат храни, съдържащи витамин Е, а не да се вземат изкуствени добавки, които не разполагат със същите защитни ефекти.

 

Четете още: 10 съвета за здравето на сърцето

 

Чесън

 

Някои проучвания установяват, че компонент в пресния чесън, наречен алицин понижава холестерола в кръвта.

 

Храни, богати на растителни стероли

 

Дневния прием на 2-3 гр фитостероли/станоли понижава нивата на лошия холестерол с около 10% при здрави индивиди и при такива с висок холестерол и страдащи от диабет. Този прием може да се постигне с консумацията на 2-3 храни обогатени с фитостерол като маргарин за мазане, кисело мляко с намалено съдържание на мазнини, зърнени закуски.

Добави коментар