Храни, които облекчават алергията

Невъзможно е да излекувате назална алергия със специална диета. Но това, с което се храните може да подобри начина, по който се чувствате. Някои храни могат да облекчат симптомите на алергия, а други да ги – влошат. Вижте списъка, който сме ви подготвили, за да сте наясно на кои храни да наблегнете и кои да избегнете.

 

Кои храни помагат?

 

• Риба

 

Някои проучвания показват, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в сьомгата, рибата тон и други риби, могат да намалят цялостния риск от получаване на алергия. Ами ако вече имате алергия, рибата може ли да помогне? В момента се провеждат изследвания в тази насока и резултатите от тях са доста обещаващи, но все още е твърде рано да се каже.

 

• Плодове и зеленчуци

 

Ако децата, страдащи от астма с алергичен компонент ядат много домати, патладжан, краставици, зелен фасул и тиквички, имат много по-малко симптоми отколкото децата, които не ядат тези зеленчуци. Плодовете и зеленчуците, които са с богато съдържание на витамин С и Е, като спанак, броколи и домати, също могат да облекчат отока на дихателните пътища.

 

Четете още: Какви са симптомите на хранителните алергии? 

 

• Горещи напитки и супа

 

Тези течности затоплят стомаха и дихателните пътища. Това спомага за разводняването на слузта в белите дробове, което прави отхрачването по-лесно.

 

• Средиземноморска диета

 

Ядките, здравословните масла, пресните плодове и зеленчуци, рибата, дори и червеното вино са полезни за сърцето, а може би и за дихателните пътища. Едно изследване показва, че тази диета помага за контролирането на тежките симптоми на астма. Според друго изследване бременните жени, които се хранят с тези продукти, е по-малко вероятно да имат деца с алергии и астма.

 

• Кисело мляко

 

Едва ли си мислите, че храносмилателният тракт има някаква връзка с течащия ви нос. Въпреки че резултатите от проведените изследвания в тази насока са противоречиви, някои експерти смятат, че, ако имате добри бактерии или пробиотици в червата си, това може да помогне за облекчаване на симптомите на алергия, като хремата и натрупването на секрети. Изследване показва, че децата, страдащи от алергия, които пият мляко, обогатено с пробиотици, имат по-малко алергични реакции към цветния прашец. Киселото мляко е добър естествен източник на пробиотици.

 

Кои храни трябва да избягвате?

 

• Някои сурови плодове и зеленчуци

 

Някои полени съдържат протеини, които са много сходни с тези, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, които похапвате всеки ден и тялото ви може да ги сбърка. Ако сте алергични към растението амброзия, например, може да получите алергична реакция след ядене на пъпеш или диня.

 

Понякога тази алергична реакция може да ви изненада. Брезата и лешника също имат сходни протеини, затова хората, алергични към бреза, могат да получат алергична реакция от пиенето на сутрешното кафе с лешник.

 

Преди да намалите броя на продуктите в списъка за пазаруване, знайте, че термичната обработка на плодовете и зеленчуците често разрушава тези протеини. Това намалява риска от алергична реакция.

 

Четете още: Причиняват ли алергиите астма?

 

• Пикантни храни

 

Подправките могат да предизвикат освобождаване на хистамин. Това е химикалът, който причинява подуване и запушване на носните пътища.

 

• Алкохол

 

При някои хора, една чаша алкохол причинява подуване и запушване на носа. Освен това той може да влоши състоянието ви, ако вече сте получили алергична реакция.

 

Ако имате назална алергия, направете някои промени в начина си на хранене и вижте дали това ще облекчи състоянието ви. И все пак, ако чувствате голям дискомфорт, не се опитвайте да се лекувате сами, а потърсете лекарска помощ.

 

Промяната в диетата може да помогне, но не е заместител на лечението. Неконтролирането на алергията може да доведе до усложнения.

Добави коментар