Храни, които да избягвате, когато сте болни

Смятате, че сте взели всички предпазни мерки, за да се защитите от настинка, но все пак сте се разболяли? Изкушаващо е да се насочите към любимите си храни, които ви карат да се чувствате по-добре, но те може да не са най-доброто нещо за вашето тяло, което в този момент се бори с инфекция.

 

Учените предполагат, че бедните на хранителни вещества, но богати на захар, рафинирано нишесте и наситени транс мазнини храни, могат да попречат на правилното функциониране на имунната система.

 

Ето, някои храни, които трябва да избягвате, когато сте болни:

 

Алкохолни и сладки напитки

 

Докато се борите с настинка или грип, е много важно да бъдете добре хидратирани, а алкохолът дехидратира тялото ви, така че е препоръчително да го избягвате в този момент. Починете си и от сладките напитки, тъй като те могат да подсилят възпалението. Вместо това, изберете вода или чай, за да осигурите нужното количество течности на тялото си.

 

Пържени и люти храни

 

Пържените и люти храни обикновено са много вкусни, но са трудни за усвояване, особено ако тялото е под стрес. По-добре е да се придържате към лесно смилаема храна, която ви доставя нужните хранителни вещества.

 

Вижте още: 4 храни за подсилване на имунитета през есента

 

Млечни продукти (само някои)

 

Може да сте чували, че млякото и млечните продукти увеличават производството на слуз в организма (особено важно, когато се борите с настинка). В интерес на истината, няма доказателства, които да подкрепят тази теория, но при някои хора възникват проблеми с тях. Така че ако млечните продукти влошават състоянието ви – избягвайте ги докато не се почувствате по-добре.

 

Торти, бисквитки, бонбони

 

Може да се наслаждавате, когато ги ядете, но тези храни съдържат имуноподтискащите захар и мазнини. Вместо това, задоволете жаждата си за сладко, като изберете плодови шейкове или плодови сокове – пълни с витамини. Освен всичко, те ще ви помогнат да останете хидратирани. Съвсем скоро ще забележите подобрение!

Добави коментар