Храните, които трябва да ядем през есента

Храненето със здравословни храни през есента понякога може да се окаже по-трудно, отколкото сте предполагали. Есента е сезон, който носи дузина възможности да се отдадете на храни с високо съдържание на калории, мазнини и захар. Поради възможността да се скрият под няколко слоя дрехи, много хора си позволяват да добавят някой друг килограм. Ето и какво да хапвате през есента, за да си осигурите добро здраве, тонус и красива фигура.

 

Оранжеви зеленчуци

Оранжевите зеленчуци обикновено са есенни. Храни като моркови, тиква, сладки картофи, са отличен източник на витамини и фибри. Добавете повече от тези зеленчуци във вашето меню.

 

Ядки

Кашу, орехи, бадеми са отличен източник на омега – 6 и други здравословни мазнини. Те са здравословен начин да закусите през есенния сезон. Те ще ви заситят и ще ви помогнат да избегнете нездравословните храни. Ако присъствате на парти събиране, хапнете шепа бадеми и ще бъдете по малко изкушени да се отдадете на вкусотиите.

есен, хранене, ядки

 

Протеини

Здравословната диета трябва да включва храни богати на чисти белтъчни. Риба, бобови култури, яйца – са отлични източници на чисти белтъчини. Може да добавите и хумус и олющени соеви ядки към менюто си.

 

Четете още: Зърнените храни

 

Пълнозърнести храни

Важно е да включите в менюто си пълнозърнести храни тази есен. Не само, че са богати на фибри, но ще ви заситят и ще ви помогнат да избегнете преяждането. Превключете на непреработени цели зърна като кафяв ориз и пшеница за хляб и ще видите каква е разликата.

храна, есен, пълнозърнести

 

Свежи плодове

Нормално е да установите, че през есента ядете по-малко пресни плодове. Едната причина са по-ниските температури, но също така те са по-скъпи. Добавете пресни плодове във вашата диета – ябълки, банани, праскови, круши. Може също да закупите и замразени плодове и да спестите пари.

 

Четете още: Ползите за здравето от месото, бобовите храни и ядките

 

Здравослоно хранене по време на парти

Есенният сезон предразполага към повече домашни партита, тъй като времето става по-студено и неприятно. В следствие на това, е много по-лесно всичката вредна храна там да ви изкуши и да забравите за здравословните храни.

 

Ясно е, че не можете да се ограничите съвсем, но опитайте да направите по-добрия избор, например – ако на масата има чипс и ядки, изберете ядките! Вечеряйте у дома, така гладът няма да ви мъчи по време на партито и ще хапвате по-малко от нездравословните храни. Избягвайте газираните и безалкохолни напитки или поне намалете количеството им.

есен, хранене, здраве

 

Есенен фаворит

Не е нужно да се жертва някое от традиционните ястия на есента. Всичко, което трябва да направите е да готвите здравословни рецепти с тях. Ако искате тиквен пай, потърсете рецепта с обезмаслено мляко. Използвайте соево или бадемово мляко и тъмен шоколад за любимата си топла напитка с шоколад. Яжте повече супи и печени на скара плодове.

Снимки: tiverylucky, -Marcus-, zole4, Ambro FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар