Хранителни разстройства: анорексия и булимия

Според последни данни в България от анорексия и булимия страдат 150-200 хиляди млади момичета. Точна статистика липсва, защото много от болните и техните семейства не подозират за проблема. Счита се, че у нас от анорексия се разболява 1 на 250 момичета.

 

Болните от анорексия и булимия имат негативно отношение към тялото и личността си. Емоциите им са нестабилни, поведението и настроенията им не са константни. Хранителните разстройства вредят не само на психическото състояние не младежите, но и на физическото.

 

Смъртност

 

Смъртните случаи са доста чести. След като веднъж някой се е преборил с анорексията е много лесно да започне да боледува отново и дори несъзнателно да се върне там, откъдето е започнал.

 

Възраст

 

Въпреки, че хората най-често започват да страдат от анорексия и булимия в пубертета, има случаи на заболели  деца под 10 г. и жени над 40 г. Тези заболявания са типични за жените. Според статистиката едва 5 – 10 % от мъжете изпадат в такива състояния.

 

Вижте още: Анорексия

 

Какво е характерно за анорексията и булимията:

 

Анорексия

 

Анорексия е медицински симптом, характеризиращ се с понижено усещане за апетит. Симптомите включват понижено тегло, страх от надебеляване (въпреки видимото недохранване), нередовен цикъл или пълната му липса.

 

Булимия

 

Булимията се характеризира с кризи на тайно преяждане, последвани от прилагането на неподходящи методи за контрол над теглото. Например предизвикано повръщане (пречистване), злоупотреба с разхлабителни средства и диуретици, или прекомерно физическо натоварване. Тя е състояние, което преминава границите на неконтролируемото подлагане на диети.

 

Цикълът преяждане-прочистване бързо може да се превърне във фикс-идея. Обикновено заболяването се появява след подлагането на серия от неуспешни опити за диета. Симптомите включват преяждане, последвано от крайни методи за отслабване, постоянна тревога за качване на тегло.

 

Вижте още: Анорексия и булимия при бременност

 

Причини за двете заболявания

 

Има 5 важни фактора за достигането до тези състояния:

 

емоции – страдащите от анорексия или булимия трудно изразяват емоциите и чувствата си

 

психология – ниско самочувствие, съмнение в собствените си качества за постигането на дадена цел

 

връзки – трудни отношения с близки, роднини и приятели

 

социални – идеали за красота, които не могат да бъдат постигнати.

 

Последствия

 

Хранителните разстройства за отрицателно време нанасят големи щети на организма ви. При анорексията се наблюдава загубата на ценни вещества, които са необходими за правилното функциониране на организма. Тя предизвиква сърдечна аритмия, рязък спад на кръвното налягане, остеопороза, загуба на мускулна маса, дехидратация, отпадналост.

 

При булимията постоянното преяждане, последвано от повръщане или диуретици води до сърдечна аритмия, сериозни проблеми с хранопровода, панкреатит, запек.

 

Вижте още: 10 проблема, с които се сблъскват подрастващите

 

Лечение

 

Заболелите от което и да е хранително разстройство трябва да се обърнат към специалист и да получат специализирано лечение. Ако не се открият навреме, те могат да се превърнат в хронични и да застрашат живота на боледуващия.

 

Най-доброто лечение включва комбинация от лекари, психолози и диетолози. Обикновено то протича в домашна среда, но при критично състояние пациентът бива приет в болница под специално лекарско наблюдение.

 

Прогноза

 

Според статистиката на всеки 100 болни:

 

50% успяват да се излекуват напълно

30% успяват да постигнат леко подобрение на състоянието си

20% не постигат никакво подобрение.

 

Колкото по-бързо се решите да говорите със специалист, толкова по-ефективно и точно ще е определеното за вас лечение.

Добави коментар