Хранителни навици за здрави зъбки

Стволовите клетки са уникални не само защото могат да подпомогнат растежа и образуването на нови клетки, но и поради свойството си от тях да се създават органи и дори кости.

 

Съществуват ембрионални стволови клетки и възрастни стволови клетки. Взимането на стволови клетки от млечното зъбче или мъдреца, например, се отнася към възрастните стволови клетки.

 

За да са годни обаче, тези стволови клетки, е нужна постоянна грижа за зъбите, за да се избегне появата на кариеси и други дентални проблеми.

 

стволови, клетки, зъбчета

 

Всеизвестно е че консумацията на прекалено сладко уврежда зъбите както на малчуганите така и на възрастните. Затова е желателно да се ограничи консумацията им и да се наблегне на храните богати на витамин D, калций и други.

 

Старата поговорка "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен" може да се приложи с пълна сила и при стоматолозите. Консумацията на хрупкави зеленчуци и плодове, като ябълките, помага за почистването на зъбите от остатъчната храна. Но разбира се не оставяйте детето да си легне без да е измило и зъбките, за да се постигне максимална протекция.

 

Консумацията на целина и моркови не е от най-предпочитаната сред децата, но тези зеленчуци са богати на бета-каротин, хранително вещество, което е от съществено значение за изграждането на здрави зъби и следователно годни стволови клетки.

 

стволови, клетки, зъбчета

 

Разбира се една от най-добрите храни за намаляване на киселинната ерозия на зъбите е сиренето, поради високите си алкални свойства.

 

Освен приема на здравословни храни от съществено значение за доброто дентално здраве е създаването на добри навици още в ранна детска възраст, за поддържането на добра дентална хигиена. Добре създадения навик трудно може да се изкорени, а добре поддържаното зъбче предлага цяло едно ново и хубаво бъдеще.

 

Статията е предоставена от: Биохеленика

 

Стволови клетки, зъбче

Снимка: Patr!c!a, ia7mad, Ehsan Khakbaz Foter.com

Добави коментар