Хранителна профилактика за здрави зъби

Автор: д-р Богомил Стоев, Специалист по дентална медицина

 

Както е добре известно, малко хора обичат да ходят на зъболекар. Това се дължи на неприятни преживявания в миналото, вследствие на не толкова напредналата стоматология, която не е разполагала с днешните анестетици, машини и материали.

 

Днес денталните специалисти могат да осигурят едно спокойно и безболезнено посещение в зъболекарския кабинет, стига да съберете кураж да отидете. Независимо от напредналата стоматология, все пак се налага и днес да бъдат лекувани различни заболявания на зъбите като например кариес и неговите усложнения. Затова е добре да посещавате редовно зъболекарския кабинет.

 

Независимо от всичко, проучванията в посока на превенцията на заболяванията доведе до това, че бяха установени различни начини за намаляване на риска от възникване на увреждания в областта на устната кухина.

 

Четете още: Правилно хранене за здрави зъби

 

Днес ще поговорим за една от тези насоки, а именно хранителната профилактика.

 

Абразивни или почистващи храни

 

В плана си за профилактика на зъбния кариес е добре да включите така наречените абразивни (почистващи) храни. Те се наричат така заради почистващите свойства на влакнестите храни, които механично отстраняват малките частици от храна, полепнала по зъбните повърхности.

 

Това, от своя страна, предотвратява в някаква степен образуването на киселини около зъбите, които участват в разрушаването на зъбите. Ако се чудите кои са тези храни, ето ви няколко от тях: ябълки, круши, сурови зеленчуци като целина, маруля, краставици и моркови.

 

Освен свойството им леко да полират зъбите, тези плодове и зеленчуци съдържат хранителни вещества и вода, които помагат за разтварянето на хранителните частици, което пречи на бактериите от плаката да ги използват. Иначе предполагам сте наясно, че зъбната плака е лепкава структура, разположена върху зъбните повърхности, която ако не бъде почиствана постепенно се превръща в зъбен камък.

 

Четете още: Чувствителни зъби – проверете пастата си за зъби

 

Храни съдържащи калций и магнезий

 

Тези храни спомагат за възстановяването на вече увредени зъбни структури, както и за поддържането на постоянно количество калций в слюнката, необходим за зъбната цялост. Такива храни са например твърдите сирена, както и ядките като бадеми, кашу и бразилски орехи. Ядките освен калций съдържат и фосфор, който също взима участие в поддържането на здравите зъби.

 

За съжаление, честата консумация на посочените храни, както и редовното почистване на зъбите с четка и конец, не биха имали много голям ефект, ако редовно консумирате сладки, газирани напитки и сокове и ядете чипс през целия ден.

 

Независимо от всичко изключително важно си остава редовното посещение на зъболекарския кабинет (отстраняване на всякакви зъбни разрушения) и професионалното почистване. Без тях, рано или късно зъбите ще си отмъстят за немърливостта ви към тях. Освен това е важно да имате здрави зъби, които са първият индикатор за изборът им при извличане от пулпата на стволови клетки.

Добави коментар