хранене, кърмене, кофеин, млечни продукти, билки

Хранене по време на кърмене – част 2

Продължава от: Хранене по време на кърмене – част 1

 

Кои храни е добре да избягвате по време на кърмене?

 

Храните, които е добре да избягвате докато кърмите, са:

 

• Големите количества кофеин

 

Една или две чашки кафе, чай или кола дневно няма да се отразят на бебето (а и през първите месеци на безсъние ще се нуждаете от чаша кафе). Но приемът на по-голямо количество кофеин може да направи както вас, така и бебето ви нервни и раздразнителни, и да ви попречи да спите. Прекомерното количество кофеин се свързва и с коликите и киселинният рефлукс при някои бебета.

 

• Риби с високо съдържание на живак

 

Специалистите препоръчват да избягвате подобна риба както по време на бременността, така и по време на кърменето. Ограничете консервираната риба тон до максимум 100 гр седмично и по-добре изключете от менюто си риби, като акула и риба меч.

 

хранене, кърмене, кофеин, млечни продукти, билки

 

• Млечни продукти и месо с високо съдържание на мазнини

 

Трябва да ограничите тлъстите меса, тъй като ако животното е се е хранило с продукти, пръскани с пестициди и други химикали, те са се отложили в мазнините му. Поради тази причина е по-добре да се придържате се към месо и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. Помислете и за органичните варианти, тъй като при тях производителят няма право да използва антибиотици, хормони на растежа, пестициди и др.

 

• Преработени храни

 

Проверявайте етикетите и се опитвайте да избягвате преработените храни, съдържащи голямо количество добавки, подобрители, оцветители и т.н.

 

След раждането, вече можете да върнете в менюто си храни като суши, стриди, непастьоризирани меки сирена и червено месо.

 

Четете още: Хранете се добре докато кърмите

 

За кои храни трябва да внимавате по време на кърмене?

 

Трябва да бъдете внимателни с някои храни по време на кърменето. Ето и кои са те:

 

хранене, кърмене, кофеин, млечни продукти, билки

 

• Някои билки

 

Проведени са много малко проучвания по отношение на безопасността на билките по време на кърменето. За да сте сигурни, че няма да имате проблеми, се консултирайте със своя лекар преди да употребявате билкови препарати или чайове.

 

Придържайте се само към надеждни марки и сортове, които се считат за безопасни по време на кърмене, например – мента, малина, ройбос, лайка, шипка, липа. Четете внимателно етикетите, за да се уверите, че не са добавени други билки.

 

• Някои заместители на захар

 

Когато става въпрос за заместители на захарта, добре е да избягвате захарина. Има по-безопасни варианти, които е добре да обсъдите с лекаря си.

 

Четете пще: Ползите от кърменето

 

Следете бебето си за…

 

Повечето бебета сучат без значение от вкуса на кърмата. Някои обаче са по-придирчиви от самото начало и не искат да се хранят дори при най-малката следа от чесън или силна подправка в нея. Бързо ще разберете какво не харесва бебето ви и ще можете да промените хранителния си режим спрямо вкусовите му предпочитания.

 

Според някои майки, определени храни, като зеле, броколи, лук, карфиол, боб и брюкселско зеле, влияят негативно на стомахчето на бебето им, като дори могат да причинят колики. Диета на майката, богата на пъпеши, праскови и други плодове пък може да предизвика диария при някои бебета с по-чувствителен стомах. Червеният пипер от своя страна може да предизвика обрив.

 

хранене, кърмене, кофеин, млечни продукти, билки

 

Не си мислете обаче, че всяко нещо, което хапнете, че се отрази на бебето ви. Имайте предвид, че това, което ви изглежда като реакция към кърмата ви, като например нервност или газове, е много по-вероятно да си е просто обикновена „бебешка работа“.

 

За да се отрази определена храна на вкуса и аромата в кърмата са необходими между 2 и 6 ч. Ако бебето ви не иска да суче или е нервно няколко часа, след като вие сте яли определена храна се опитайте да идентифицирате коя е тя и я премахнете от менюто си за няколко дни. По този начин можете да прецените дали проблемът наистина е в нея.

 

Снимки: More Good Foundation, silkegb, tommerton2010 Foter.com

Добави коментар