хранене, кърмене, бебе, калории, храна

Хранене по време на кърмене – част 1

Уморихте ли се от ограниченията при храненето по време на бременността? Навярно ще се зарадвате, като разберете, че въпреки че диетата на кърмещата майка не е много по-различна, тя си има и своите предимства – по-лека е и с по-лесни правила. Това е така, тъй като въпреки че „вие сте това, което ядете", кърмата ви не е – или поне не съвсем.

 

Основната комбинация от мазнини, протеини и въглехидрати в човешкото мляко не зависи пряко от това, с което се храните. Дори жените, които не се хранят пълноценно, могат да хранят бебето си с качествена кърма. В случай, че майката не консумира достатъчно хранителни вещества за производството на кърма, тялото ѝ ще започне да използва собствените ѝ мазнини за целта.

 

Въпреки това пак ще се нуждаете от изобилие от хранителни вещества. Освен това можете да върнете част от любимите си храни в менюто си.

 

хранене, кърмене, бебе, калории, храна

 

От колко калории се нуждаете?

 

Само защото можете да произвеждате кърма, като приемате по-малко храна, не означава, че трябва. Никога не трябва да намалявате хранителните запаси на организма си докато кърмите. Това е твърде рисковано за здравето ви както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Освен това е възможно да понижи енергията ви и да саботира производството на кърма.

 

Въпреки всичко казано до тук, не е нужно да броите приеманите калории (освен ако лекарят ви не е препоръчал да го правите). Производството на кърма изгаря около 500 калории дневно – еквивалент на това би било да тичате 8 км без да си почивате.

 

Ако сте поддържали препоръчаното от лекаря ви тегло по време на бременността и нямате значителни количество телесни мазнини, които искате да изгорите, може да се наложи дори да приемате с до 500 калории допълнително на ден, в сравнение с преди бременността.

 

Четете още: Хранете се добре докато кърмите

 

Какво да хапвате, докато кърмите?

 

Да се храните добре докато кърмите означава да приемате разнообразни питателни храни. И тъй като различните храни променят вкуса и аромата на кърмата ви, вие ще представите на бебето си много различни вкусове по време на кърменето. В действителност запознаването на бебето с различни вкусове може да помогне в бъдеще то да не отказва храни.

 

хранене, кърмене, бебе, калории, храна

 

Какво обаче трябва да консумирате всекидневно, за да сте сигурни, че получавате необходимите хранителни вещества и предлагате на бебето си здравословни вкусове? Ето някои идеи:

протеини – 3 порции

калций – 5 порции (1500 мг общо) -той е особено важен, тъй като при производството на кърма се използват запасите ви с калций

храни, богати на желязо – 1 или повече порции

витамин С – 2 порции

зеленолистни и жълти зеленчуци/плодове – 3-4 порции

други плодове и зеленчуци – 1 или повече порции

пълнозърнести храни и сложни въглехидрати – 3 или повече порции

храни с високо съдържание на мазнини – малки количества, не е нужно да ядете от тях толкова, колкото по време на бременността

омега 3 мастни киселини – 2-3 порции седмично, за стимулиране на растежа на мозъка на бебето. Можете да си набавите необходимите количества от 250-350 гр мазна риба, като дива сьомга и сардини.

пренатални витамини – всеки ден

 

Четете още: Съвети и препоръки за кърменето

 

Консумирайте органични плодове, зеленчуци, млечни продукти, домашно месо, яйца, зърнени храни, в случай, че можете да си го позволите. По този начин бебето ви ще е изложено на минимално количество химикали от кърмата. Разбира се, не се докарвайте до лудост – в минимални количества пестицидите и химикалите няма да повлияят изобщо. 

 

Продължава на: Хранене по време на кърмене – част 2

 

Снимки: Joshua Rappeneker, Alessandro 😉 Foter.com

Добави коментар