Хранене на бебето през първия месец

Непрекъснатото кърмене – най-малко до 6 месечна възраст, осигурява на бебето всички необходими хранителни вещества, от които се нуждае и антителата, които са необходими за неговата имунна система. Препоръчително е захранването да започне през 6-тия месец, но не по-рано от 4-тия.

 

Световната здравна асамблея през месец май 2001 г. приема резолюция /54.2/, с която настоятелно препоръчва непрекъснато кърмене до 6 месец. Нейните решения са продиктувани от високата бебешка смъртност, причинена от неправилно захранване.

 

Майчиното млякo

 

Основна грижа на майката след раждането е осигуряване на естествено хранене на новороденото. Днес почти никой не се съмнява, че за него най-добра храна е майчиното мляко. Проблемът е как да се осигури достатъчно мляко от майката за бебето. Важни са факторите, от които зависи нормалното отделяне на майчиното мляко, поради което много са и изискванията към режима на майката кърмачка.

 

До сега бяхме педантично взискателни и категоричнини, че новороденото дете следва да се закърми след 6-ия час от раждането, тоест да бъде отделено от майката и да й се дава само при кърмене и през първия месец това да става 7 пъти през 3 часа с 6-часова почивка. В паузите между кърменето на бебето се дава и вода, подсладена със захар. Майките негласно се съпротивляваха на строгия хранителен режим и една голяма част от тях, водени от своя майчин инстинкт, не го спазваха.

 

Хранене на бебето през първия месец

 

Четете още: Хранене на бебе на 1 годинка

 

По целия свят се извършват многобройни изследвания, за да се подобрят условията за живот на майката и хранителният режим на бебето, които да осигурят достатъчна по обем и продължителност майчина кърма. През 1989 г. в Женева беше публикуван бюлетин, разработен съвместно от сътрудници на СЗО и УНИЦЕФ, посветен на този въпрос. Някои от съветите, които се дават в него, се различават значително от тези, които даваме и продължаваме да даваме в нашата страна. Тъй като споделяме новите принципи за естествено хранене на малкото бебе, залегнали в съвместния бюлетин на СЗО и УНИЦЕФ, ще ги разкажем накратко. Първото мляко, което се отделя от майчината гръд непосредствено след раждането на детето и до края на първата седмица, е КОЛАСТРАТА. Тя е изключително полезна за здравето и развитието на новороденото дете и затова трябва да се оползотвори напълно. Коластрата съдържа пълноценни белтъци, витамини и минерални соли. Освен хранителни свойства тя притежава и антиинфекциозни. Чрез коластрата детето получава първата пасивна имунизация. КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ, за да може детето да погълне колкото се може повече коластра и да се подпомогне нормалното млекоотделяне?

 

1. Новороденото трябва да се закърми още през първите 30 минути след раждането.

 

2. Непосредствено след раждането бебето и майката следва да бъдат оставени заедно (в една стая). Тесният контакт между майка и бебе е най-добрият стимулатор на майчината кърма.

 

3. На бебето трябва да се позволява да суче свободно от гърдата на майката, когато пожелае, без да се определя времето. Това спомага за стимулиране отделянето на коластра и дава възможност тя да се оползотвори напълно от него. Този свободен режим следва да продължи и след изписването на детето от родилния дом.

 

4. На новороденото и на малкото кърмаче (до шестия месец според Резолюция 54.2 на СЗО) не е необходимо да се дава друга храна или течност, освен майчиното мляко. Практиката в България е захранване от 4 месец. Даването на биберон с вода, захарен разтвор, билков чай или мляко на прах не само че не е полезно, но е и вредно, тъй като влияе на способността на детето за приемане на майчиното мляко и увеличава риска от инфекция.

 

5. Не бива да се смесва кърмене и хранене с биберон. Това благоприятства за намаляване на кърмата и ранно отбиване на детето. Ако е необходима допълнителна храна (след преценка от лекар), най-добре е,  тя да се дава с чаена лъжичка.

 

Четете още: Алергични заболявания при децата – хранене и превенция

 

Следва да се знае, че в родилните заведения майката дава коластра, а млякото идва след изписването й. Всички майки могат да лактират (да произвеждат мляко). Страхът дали млякото ще дойде или няма да бъде достатъчно, е необоснован, защото вродената неспособност за лактиране е много рядка, а е вреден, защото затормозва лактацията. Майките се страхуват и от непълноценност на млякото им и невъзможност да се задоволят хранителните нужди на бебето. На практика такова състояние не се среща. Ако майката е здрава – непълноценно, вредно мляко няма.

 

Има някои фактори, които могат да затормозят лактацията: анестезия по време на раждането, хирургични интервенции, умора, негативни преживявания и др. Влиянието на тези фактори е временно и когато те отминават, лактацията се нормализира.

 

Всяка майка трябва да се стреми да кърми бебето си колкото е възможно по-дълго и ако това не е възможно – до края на шестия месец. Допълнителните компромиси за отбиване са за сметка на нормалното развитие и здраве на детето.

 

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар