Хранене на бебето през втория и третия месец

Хранене на бебето през втория и третия месец. През втория и третия месец след раждането не настъпват особени промени в хранителния режим на кърмачето. Вида на храната и часовете на храненето не се променят.

 

В средата на втория месец се препоръчва за първи път даването на зеленчукови и плодови сокове. Съобразно принципите на детското хранене за постепенност и последователност, се започва с малко количество /една чаена лъжичка/ сок и само от един зеленчук или плод. Постепенно се увеличава количеството му, но не повече от 40 милилитра /8 чаени лъжички дневно/. Дава се винаги след хранене или между храненията. Обикновено – към 10 часа и към 16 часа. – Това са обичайни препоръки за бебешкото хранене.

 

Началните сокове се препоръчва да се приготвят от моркови или ябълки. Може да се дават и смесени сокове, но след като кърмачето е поемало всеки от тях поотделно.

 

Слабително действие имат соковете от сини сливи, домати, портокали, грозде, круши и те трябва да се избягват през първите 6 месеца от живота на кърмачето и въобще да се дават внимателно. Со­кове със запичащ ефект са получените от касис, вишна, лимони, моркови.

 

Високото съдържание на каротин в морковите може да предиз­вика пожълтяване на кожата и дланите на ръцете при редовно приемане на по-големи количества, което не е опасно и преминава след спиране на сока от моркови.

 

Хранене на бебето през вторият и третия месец

 

Когато се избират зеленчуци за приготвяне на сокове за кърма­чета, то те не бива да съдържат нитрати. Подбраните узрели и пресни плодове и зеленчуци се измиват много старателно преди приготвянето на сока, настъргват се /или се намачкват/ с чисто ренде /вилица, лъжица/ и след това се прецеждат през марля, която е изварена. Не се подслаждат. Приготвените сокове се дават веднага на кърмачето, тъй като при престояване те губят витаминната си стойност.

 

При нужда да се подслади мляко, вода или сок за кърмачето, това се препоръчва да става със ЗАХАРЕН СИРОП. Той се приготвя, като на 100 гр. захар се добавя 50 мл вода и се вари няколко минути. За да се подслади например 100 мл вода или сок се слага 1 чаена лъжичка захарен сироп.

 

ОРИЗОВА ИЛИ ОВЕСЕНА ВОДА се приготвя, като към 500 мл вода се прибавя 1 супена лъжица ориз или овесени ядки. Варят се около половин час. Прецежда се и се долива до 500 мл с преварена вода. Могат да се използват при приготвяне на храни за кърма или като течност за пиене вместо чиста вода. Оризовата се препоръчва за кърмачета, склонни към диарии. Овесената вода, поради съдържанието на глутен се използва след навършване на 6 месечна възраст на кърмачето.

 

През втория месец децата наддават около 1000 г. в края на месеца средното тегло и ръст на момчетата са 5300 г и 58 см, а на  момичетата 5000 г и 57 см.

 

През третия месец кърмачетата наддават средно с 800 г., за тримесечието теглото им се увеличава с около 2500 г., в края на месеца средното тегло на момчетата е 6100 г, ръст 61 см. Момичетата са съответно с тегло 5700 г и 60 см.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар