Хранене на бебето от девет до дванадесет месеца

През десетия месец режимът на хранене остава непроменен – петкратно хранене през 3 и 1/2 часа.

 

Броят на кърменията намалява с още едно – обикновено за вечерно хранене се дава подсладено квасено мляко /в него може да се постави половин до една бисквита, а кърменето остава само сутрин. По този начин детето се подготвя за отбиване.

 

На детето се предлагат храни с по-едро смляно месо със ситно нарязани зеленчуци. Това е подготовка за преминаване към т.нар. „преходна храна". Така се прави преход от кашавите кърмачески храни към по-разнообразните и по-трудно смилаеми храни за възрастни. Естествено, в първите дни се дават по няколко лъжички от тези храни, а децата се нахранват с пюрето, с чиято консистенция са свикнали. Новата храна се дава в началото на обяда количеството й се увеличава постепенно всеки ден. Подходящи храни са мусака, кюфтета със сос /пържените кюфтета не се препоръчват/, пълнени чушки. Кърмачето вече може да консумира цял жълтък или цяло яйце, но много добре сварено.

 

Като следобедна закуска детето може да получава вече не млечните каши, а също така мляко с ориз, кифли, кейкове. Бульонът /или супата/ не се надробяват с хляб, дават се като възбуждащи апетита, а не като основно ястие /надробени/.

 

Теглото на децата се увеличава с около 200 гр през този месец. На 10 месечна възраст момчетата тежат около 9500 гр и имат ръст 731 а момичетата са с тегло 8900 гр и ръст 72 см.

 

бебе, хранене

 

Примерен хранителен режим на кърмачето през десетия месец

 

6,30 ч – кърма /квасено мляко, адаптирано мляко/

10,00 ч – попара + 50 мл плодов сок, нектар, настъргани плодове

13,30 ч – 30-40 мл бульон /или супа/ – месно или зеленчуково пюре /+ няколко лъжички „преходна храна/

17,00 ч – млечна каша или мека закуска /кифла, кейк/ — 50 мл плодов сок, нектар или настърган плод

20,00 ч – кърма /квасено мляко, адаптирано мляко/

 

През единайсти месец детето вече е свикнало с „пре­ходната храна". Това позволява режимът на хранене да се промени – детето започва да се храни четири пъти дневно през 4 часа.

 

Освен това почти е завършил и процеса на отбиване на кър­мачето. Отбиването на детето не бива да става през горещите летни месеци за да се предпази от храносмилателни разстройства, а също така и ако е болно.

 

Постепенното намаляване броя на кърменията води до намаля­ване количеството на образуваната кърма и нейното спиране. Обикновено майките нямат проблем с отбиването, но се препоръчва в този момент да намалят количеството на храната и особено на приеманите течности.

 

През този месец децата наддават с около 250 гр. Така че момче­тата имат телесно тегло 9700 гр и ръст 74 см, а момичетата са с телесно тегло 9100 гр и ръст 73 см в края на единайстия месец.

 

бебе, хранене

 

Примерен хранителен режим на кърмачето през единадесетия месец

 

8, 00 ч – попара с масло и сирене – 50 мл плодов сок, пюре или настърган плод

12,00 ч – 30-40мл бульон или супа – основно ястие със смляно месо – намачкан или настърган плод

16, 00 ч – млечна каша или мека закука /кифла, кейк/ — 50 мл плодов сок, пюре, нектар

20,00 ч – подсладено квасено мляко с бисквита /кърма/

 

През дванайстия месец кърмачето не променя хранителния си режим – остава на четири хранения през 4 часа. Кърменето вечер отпада окончателно.

 

Към края на първата година кърмачето има 6 до 8 зъба и не може да дъвче. Поради това храната му трябва да бъде нарязана на ситно, настъргана, намачкана, по-мека и кашава. За предпочитане е месото да е смляно.

 

Към края на първата година детето утроява теглото си от раждането. Средното тегло на момчетата е 9900 гр, а ръста им е 75 см. Теглото на момичетата е 9300 гр, а ръста им – 74,5 см на едногодишна възраст.

 

Снимка: juhansonin, almoko,  Nongbri Family Pix Foter

Добави коментар