Хормонален дисбаланс при децата

Тялото на детето разчита на правилното производство на хормони, за да изпълнява ежедневните функции на организма. От съня, до метаболизирането на храната, хормоните са много важна част от живота. Когато хормоните на детето не са балансирани правилно, могат да се появят неблагоприятни симптоми, които се нуждаят от лечение.

 

Значение

 

Хормоните се регулират от ендокринната система. Тази система включва хипофизната и щитовидната жлеза, панкреаса, надбъбречните жлези. Всяка една от тези жлези е отговорна за освобождаването на специфични хормони, които контролират функциите на тялото. Когато подходящите нива хормони не са освободени или се освобождават твърде много, се получава т.нар. хормонален дисбаланс.

 

дете, хормони, дисбаланс, здраве

 

Четете още: 4 съвета за да бъдат децата ви здрави и активни

 

Видове

 

Редица състояния, свързани с хормоналния дисбаланс, могат да засегнат младите мъже и жени. При момчетата хормоналният дисбаланс може да предизвика ранно начало на пубертета, затлъстяване, липса на апетит, жълтеница, загуба на коса и бавен растеж на костите. При момичетата, хормоналният дисбаланс включва ранно начало на пубертета, прекомерно окосмяване по лицето, промяна в настроението, проблеми със съня и забавена менструация.

 

хормони, дисбаланс, дете

 

Четете още: 5 основни принципа за деца с диабет тип 1

 

Симптоми

 

Много състояния, свързани с хормоналния дисбаланс могат да се припишат на други причинители. Например затлъстяването в детска възраст може да се отдадe на липсата на правилно хранене и движение, когато истинската причина е хормонален дисбаланс. За лошото поведение може да бъде обвинявана раздразнителността, вместо дисбаланса в работата на щитовидната жлеза. Децата с хормонален дисбаланс често изпитват допълнителни симптоми като бавен растеж, суха кожа, необяснима умора, запек. Ако подозирате, че детето ви има хормонален дисбаланс, обсъдете го с вашия педиатър.

 

дете, хормони, дисбаланс

 

Четете още: Обратно на училище, обратно при доктора

 

Лечение

 

Лечението на хормоналния дисбаланс при детето често зависи от тежестта на състоянието. Лекарят може да предпише лекарства или хормонални терапии за коригиране на дисбалансите. Могат да бъдат препоръчани и промени в диетата и физически упражнения. При по-тежките случаи, може да се препоръча операция за отстраняване на тумори, създадени от хормоналния дисбаланс. 

 

Снимки: Cacigar, ercumentsener, Warren T Foter

Добави коментар