Холестаза на бременността

Холестаза на бременността е чернодробно състояние, което се случва в третия триместър. Основният симптом е изключителен сърбеж в ръцете и краката. Много пъти, това е единственият симптом, който може да забележите. Хормоните на бременността понякога могат да претоварят черния дроб, а това блокира потока на храносмилателната течност (жлъчка) в жлъчния мехур и води до холестаза. Тя засяга една на всеки 1000 жени.

 

Холестазата е сериозно състояние, което може да повлияе на черния дроб на бебето и майката. Това може да доведе до фетален дистрес или дори раждане на мъртво дете в най-лошия случай. Лекарите често препоръчват предизвикване на раждане веднага след като белите дробове на бебето са се развили, за да се запази майката, както и безопасността на бебето.

 

Симптоми на холестазата

сърбеж на краката и ръцете

загуба на апетит

потъмняване на урината

депресия

умора и изтощение

 

Понякога жените с холестаза чувстват гадене, което обикновено отшумява през третия триместър. Може да се развие жълтеница, тъй като черният дроб е засегнат. Някои жени са докладвали болка в горния десен квадрант на тялото.

 

бременност, холестаза, жлъчка, черeн дроб, хормони

 

Какво причинява холестазата на бременността?

 

Холестазата се случва, когато жлъчният мехур спира да функционира правилно. Вашият черен дроб произвежда жлъчка, която се съхранява в жлъчния мехур. Жлъчката е това, което разгражда мазнините по време на храносмилателния процес.

 

Хормоните на бременността могат да се намесят във функцията на жлъчния мехур, което от своя страна води до холестаза. Хормоните могат да спрат или забавят потока на жлъчката. Това претоварва черния дроб с жлъчката и в крайна сметка я освобождава в кръвта на майката.

 

Вижте още: Изследване на урината по време на бременността

 

Как се лекува холестаза на бременността?

 

Съществува голямо разнообразие на лекарствени и други лечения, които лекарят ще предпише за да помогне на майката да се справи с холестазата и бебето да издържи цялата бременност. Лечението започва с кортикостероидни кремове, за да се облекчи сърбежа. Урдодезоксихолева киселина и други лекарства могат да бъдат предписани, за да се намали концентрацията на жлъчни киселини в организма на майката. Прилага се стероидно лечение, за да помогне на белите дробове на бебето да се развият по-бързо.

 

бременност, холестаза, жлъчка, черния дроб, хормони

 

Много лекари препоръчват натурални билкови лечения – глухарче и корен от магарешки трън. Тези билки имат свойства, които помагат на черния дроб да се очисти по-добре. Намаляване на температурата на майката е друга цел на лечението, понякога се прави студена баня. Витамин К се дава на майката, за да се предотврати вътрематочен кръвоизлив.

 

Вижте още: Безопасно ли е да се пият билкови чайове по време на бременност?

 

Лекарят ще следи напредъка на майката по време на лечението. Това може да включва редовни кръвни изследвания и проверка на черния дроб.

 

Има някои спорове в медицинските среди – дали холестазата на бременността може да се появи в следващи бременности. Някои специалисти твърдят, че има голяма вероятност тя отново да се появи, когато жената забременее отново.

 

Снимки: nenetus, tiverylucky, Michal Marcol FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар