Хоби за следродилна депресия

 

На доста бременни по една или друга причина им се налага да се движат минимално или дори да лежат през голяма част от времето. Уроците по плетене са много ползотворен начин да си оплътнят времето. Подобни креативни занимания действат успокояващо и са лесен начин да се освободим от напрежение и негативни мисли. А и бременността ни прави по-творчески настроени.

 

Веднъж увлечени по плетивото, завинаги е! Така твърдят миналите по този път. Плетенето, както и всяко друго творческо занимание – шиене, моделиране с глина, бродиране на гоблени – е нещо като здравословно бягство от реалността. Терапия. Освобождава ни от стреса на рутината и ежедневните грижи. Помага ни с лекота да се адаптираме към новостите в живота ни.

 

Това прави техниката на плетене идеален избор за хоби на току що родила дама. Лекари твърдят, че половин час занимания с плетене (или бродиране) носят повече радост от шоколад. Знае се още, че занимания, в които участват дланите и пръстите възстановяват биоритмите на организма и подобряват съня. Другите позитивни ефекти върху здравословното състояние са забавянето на сърцебиенето и нормализирането на кръвното налягане.

 

Дясното полукълбо на мозъка декодира невербалната информация. То е отговорно за нашето въображение, за емоциите и пространствената ориентация. Благодарение на него се случват всички творчески процеси. Или с други думи – ако не използваме дясното полукълбо, неговите функции и възможности постепенно ще "залинеят". Хората, които намират по малко време за своето хоби всеки ден, имат по-хармоничен и по-пълноценен живот.

 

Когато творим нещо и влагаме лична енергия в него, много по-лесно се адаптираме към трудни и необичайни за нас житейски епизоди, тъй като изразяваме себе си посредством художествени образи. Създаденото от нас ще ни донесе удовлетворение, което от своя страна е добре за нашето себеусещане, за самочувствието ни.

 

Накратко – хобито и особено плетенето е много приятен начин за само-терапия на следродилна депресия. Двайсетина минути плетене докато бебето спи ще направят много за емоционалния ви комфорт. А и ще поглезите себе си и бебчето с нещо красиво, излязло от вашите ръце.

 

Източник: mamablog.bg

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар