Хламидия

Определение

 

Хламидиите заемат междинно място между вирусите и бактериите. Те са по-едри от вирусите и по-дребни от бактериите. Подобно на вирусите хламидиите са облигатни вътреклетъчни паразити. Те могат да се размножават само в жива клетка реципиент, използвайки клетъчния субстрат и метаболизъм за своята репликация.

 

Причинител – Chlamydia trachomatis

 

Четете още: Гонорея (Трипер)

 

Симптоми

 

Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Първото инфекциозно огнище е лигавицата на уретрата и на ендоцервикса – хламиден уретрит и ендоцервицит. Клиничната симптоматика е твърде бедна. Оплакванията са предимно леко засилен флуор и дизурия. Протичането е хронично – с месеци. Асцендирането на инфекцията става интраканаликуларно, чрез междинно засягане на ендометриума. Носителките на интраутеринни контрацептивни спирали са предразположени към асцендентна хламидиаза.

 

Хламидия, полово предавани болести, сексуално здраве

Последствия

 

Въпреки бедната симптоматика морфологичните поражения на ендосалпингеума са тежки. До 50% от случаите получават обтурации на тръбите. Като екстрагенитални усложнения се наблюдават поражения на синовиалната обвивка на ставите (синдром на Райтер) и на Глисоновата капсула на черния дроб (адхезивен перихепатит).

 

Четете още: Сифилис

 

Превенция

 

Най-изпитаният начин за превенция на хламидия е въздържанието от полови контакти или наличието на продължителна моногамна връзка с интимен партньор, който е клинично здрав и не е преносител на заболяването. Правилното използване на презервативи от латекс по време на вагинален или анален секс, намалява значително риска от заразяване с хламидии и развитието на усложнения от болестта с течение на времето.

 

Четете още: Тазово-възпалителна болест

 

Лечение

 

Хламидиите са чувствителни на окситетрациклинови препарати. Препоръчва се лечение с Доксициклин – 2 пъти по 1 таблетка дневно за 10 дни, окситетрациклин – 4 пъти по 2 таблетки дневно за 14 дни. Лечението на сексуалния  партньор е абсолютно наложително.

 

Снимки: adamr, Ambro FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар