Хипотермия – опасността през зимата

 

С наближаването на студеното време и зимният сезон е добре да отделим място на едно от най-опасните състояния на човешкото тяло, а именно хипотермията. Това е момента в който температурата на тялото на човека пада по-ниско от нормалното и то не може да произведе достатъчно топлина, за да се стопли.

Причини за това състояние могат да бъдат продължителното излагане на тялото на студ и вятър или падането в студена река или езеро и внезапното му намокряне с ледена вода.

Основният симптом на състоянието е треперене. То може да стане неудържимо и неконтролируемо от потърпевшия, когато температурата на тялото му падне под 35,5 градуса по Целзий. При понижаване на температурата от 35 до 32 градуса по Целзий, може да се получи забавено мислене, ирационални решения и действия, както и лъжливо чувство на топлина. При температура от 32 до 30 градуса по Целзий се стига до мускулна атрофия, изпадане в безсъзнание и почти никакви признаци на живот. Между 30 и 25 градуса по Целзий се стига до най-опасният период и съответно до смърт, ако не се вземат навременни мерки.

Източник: Wikipedia

За да се преборите, трябва да затоплите тялото на пострадалия и то веднага. Съблечете го и го завийте със всякакви чаршафи, одеала и всичко друго с което разполагате, дори палатка ще свърши работа. Запалете голям огън, за да можете да го стоплите. Ако наблизо има извори с топла вода, можете да използвате и тях.

Проверете дали водата не е вряла, в противен случай можете да нанесете повече вреди, отколкото да помогнете!!! Запотляйте го постепенно!

Можете да стоплите човешкото тяло и чрез Вашето собствено. Обвийте се със спален чувал и използвайте само температурата на тялото си, за да възвърнете загубената температура на партньора си. Телата Ви трябва да са голи, за да се предаде по-лесно топлината. Имайте предвид, че прекалено продължителното стоене под одеалото може да изстуди и Вашето тяло и самите Вие да станете жертва на хипотеремията.

Ако жертвата е в съзнание, дайте му горещи подсладени напитки. Чай с мед ще свърши чудесна работа, като за начало, но също така можете да използвате и мед, какао, захар разтворени във топла вода, за да помогнете.

Не карайте човек, който се намира в безсъзнание да пие течности.

Има две основни опастности, които могат да последват при хипотермия – да стоплите тялото прекалено бързо или да последва повторно изстудяване.

Прекалено бързото стопляне може да предизвика проблеми с кръвообръщението и съответно до отказ на сърцето и смърт.

Повторното изстудяване се получава веднага след като изкарате жертвата от водата, може да се получи замръзване и арест на някои от вътрешните органи. Ето защо е добре да се съсредоточите първо върху затопляне на областта около гърдите и сърцето и постепенно да минете към периферията и крайниците.

Дано не ви се налага да изпадате в подобна ситуация, но все пак запомнете добре, тези съвети, за да можете да бъдете максимално полезни на себе си и спътниците си.

 

Добави коментар