химическа бременност, аборт, кървене, тест за бременност

Химическа бременност

Идването на менструацията седмица след положителен тест за бременност може да е много объркващо и плашещо. Всъщност това се случва много по-често, отколкото предполагате. Най-вероятно става дума за химическа бременност – загуба на плода в много ранен стадий на бременността.

 

75% от случаите на аборт са химическа бременност. Често жените дори не разбират, че са били бременни, тъй като единственият симптом е закъснялата менструация. Добрата новина е, че тя не е знак, че има нещо нередно с вас или че съвсем скоро няма да имате нормална и здравословна бременност.

 

Какво се случва?

 

Оплодената яйцеклетка се имплантира в матката около 3 седмици след последната менструация. В този момент клетките, които ще се превърнат в плацента, започват да произвеждат хормона човешки хорион-гонадотропин – ЧХГ (hCG), който може да бъде засечен при изследване на урината или кръвта.

 

химическа бременност, аборт, кървене, тест за бременност

 

Ако по някаква причина яйцеклетката не се имплантира напълно, се появява кървене около седмица след датата, на която е трябвало да имате редовна менструация. Ако имате силно кървене (с или без спазми) след положителен тест за бременност, обадете се на своя лекар веднага.

 

Какви са причините за химическата бременност?

 

В момента на зачеването, една яйцеклетка и един сперматозоид комбинират хромозоми (23 от всеки партньор) за да образуват зигота, която започва да расте чрез бързо делене на клетките. По време на този процес понякога се случват грешки и биват произведени твърде много или твърде малко хромозоми. Тези хромозомни аномалии, които обикновено се получават случайно и могат да се случат на всеки, не означават, че в бъдеще няма да можете да забременеете и да имате здраво бебче.

 

Въпреки това има няколко рискови фактора, като по-напредналата възраст на майката (над 35 г. възраст) или някои недиагностицирани медицински проблеми (проблеми с кръвосъсирването или с щитовидната жлеза, например) могат да повишат риска от химическа бременност.

 

Четете още: Кървене по време на бременност – кое е нормално и кое не?

 

Имплантационно кървене или химическа бременност?

 

Ако имате леко зацапване или кървене, след положителен тест за бременност, това не означава непременно, че имате химическа бременност. Всъщност е възможно да имате имплантационно кървене, което при някои жени е първия признак, че са бременни. Когато става дума обаче за по-силно кървене, спазми подобни на менструалните и изхвърляне на тъкани от влагалището, това по-скоро са признаци на химическа бременност. С каквото и кървене да се сблъскате след положителен тест за бременност, консултирайте се задължително със своя лекар.

 

химическа бременност, аборт, кървене, тест за бременност

 

Какво трябва да знаете?

 

Медицински погледнато, химическата бременност прилича по-скоро на менструация, а не на спонтанен аборт. Емоционално погледнато, обаче, нещата стоят съвсем различно. Нормално е да сте разстроени, без значение кога е настъпила загубата на бременността. Ако имате нужда да скърбите, направете го. Не забравяйте обаче, че химическата бременност не се получава по ваша вина. Повечето спонтанни аборти са в резултат на хромозомни аномалии и вие няма какво да направите, за да ги предотвратите.

 

Не забравяйте и че само защото сте имали един ранен спонтанен аборт, това не означава, че ще ви се случи отново. В действителност, някои лекари гледат на химическата бременност (когато е еднократна), като доказателство, че можете да забременеете – което е положително.

 

Четете още: Диабетът, бременността и вашето здраве – част 1

 

Какво можете да направите?

 

Въпреки че ранната загуба бременност обикновено не се нуждае от медицински интервенции, посетете своя лекар. Той може да установи дали наистина сте имали химическа бременности и колко е била напреднала тя.

 

Ако сте правили опити да забременеете в продължение на няколко месеца, менструацията ви е закъснявала и смятате, че може да сте имали химическа бременност без да сте разбрали – говорете с лекаря си.

 

химическа бременност, аборт, кървене, тест за бременност

 

Химическата бременност може да ви накара да се чувствате опустошени, но тя не е причина за тревога. В случай че сте имали 3 последователни химически бременности, лекарят ви вероятно ще иска да ви направи изследвания, за да установи причината за тях. В случай, че те се дължат на някакво здравословно състояние, след като то бъде излекувано, вероятно няма да имате проблеми със зачеването и износването на здраво бебче.

 

Снимки: M I S C H E L L E, Amy Loves Yah, filin ilia – aliyo.hu, Andy Lederer, mpilote,  Foter.com

Добави коментар