ХИВ и бременност

ХИВ позитивните жени, които мислят за забременяване или са вече бременни имат различни варианти, благодарение на които да запазят здравето си по време на бременността и да предпазят децата си от СПИН.

 

Според резултатите от изследванията, стартирали средата на 90-те г., тестовете за ХИВ и превантивните мерки водят до голям спад на заразените в утробата бебета. И след 3 десетилетия проучвания, лекарите разбират как да предпазят бебетата на ХИВ позитивните майки от вируса.

 

Медикаментите са ключов елемент

 

ХИВ се предава от човек на човек по кръвен и полов път. Може да се предаде и чрез кърмата. Бременността, раждането и кърменето имат всички предпоставки за предаване на ХИВ от майката на бебето. Учените комбинират 3 антиретровирусни лекарства, които защитават бебето в утробата.

 

Ако бременната жена има добра поносимост към антиретровирусните медикаменти и започне да ги приема възможно най-рано, рискът от предаване на ХИВ към бебето, може да бъде намален до по-малко от 2%.

 

хив, спин, бременност, бебе

 

Медикаментите намалят броят на вируса в организма, което намалява риска от предаване на ХИВ от майката към детето. Освен това някои анти-ХИВ лекарства преминават от майката към бебето чрез плацентата. Това помага допълнително за защитата на бебето.

 

Без пропускане на дозите

 

За да се случи всичко това, майката трябва да е отговорна и да взима редовно и по график лекарствата си. Това обаче може да се окаже предизвикателство по време на бременността. За да остане вирусът потиснат в тялото на майката и да не се предаде на бебето, е необходимо приемането на лекарства всеки ден.

 

Четете още: Шарка по време на бременност

 

Ако страничните ефекти не понасят на бъдещата майка или поради сутрешното гадене, не може да задържи лекарствата в организма си, тя трябва веднага да се консултира с лекаря си. Той може да помогне в откриването на начин да бъде решен този проблем.

 

хив, спин, бременност, бебе

 

Две лекарства трябва да се избягват

 

Само две антистероидни лекарства могат да представляват опасност за бебето в утробата, когато се приемат в началото на бременността. Около 25% от бебетата, чиито ХИВ позитивни майки не приемат 3-те антиретровирусни лекарства, ще се родят заразени с ХИВ. Бременните жени със СПИН, е най-добре да обсъдят най-добрия подход със своя лекар още в началото на бременността.

 

Създаване на план

 

В най-добрия случай, жената трябва да говори със своя лекар за необходимите пренатални грижи, още преди да забременее. Ако ХИВ-позитивните майки имат добър режим преди бременността и приемат необходимите лекарства, които са безопасни, ще имат най-голям шанс всичко да е съвсем наред с бебето.

 

Четете още: Настинка и грип по време на бременност

 

Жените, диагностицирани с ХИВ по време на бременността, трябва да започнат да взимат анти-ХИВ лекарства възможно най-скоро. Около 18% от хората със СПИН, всъщност не го знаят. Това означава, че много бременни жени не знаят, че имат вируса.

 

Превантивни мерки за бебето: Не на кърменето!

 

По време на раждането, когато бебето може да бъде изложено на ХИВ в гениталните течности или кръвта на майката, жената получава постоянно антиретровирусно лекарство по венозен път, като същевременно продължава да взима обичайните си лекарства.

 

хив, спин, бременност, бебе

 

След като се родят, бебетата получават антиретровирусно лекарство в продължение на 6 седмици като превантивна мярка. Бебетата, чиито майки не са взели анти-ХИВ лекарства по време на бременността, могат да се лекуват с други лекарства заедно с предните.

 

Кърменето трябва да се избягва, тъй като кърмата е една от основните телесни течности, чрез които се предава ХИВ. Комбинацията от вирусна супресия, липса на кърмене и даване на антиретровирусно лекарство на бебето, е ключова към това, бебето да не бъде заразено с вируса.

 

Снимки: Kit4na, nojhan, bies, brennaval Foter.com

Добави коментар