Хетеротопична бременност

Хетеротопичната бременност е многоплодна бременност, при която има извънматочна и вътрематочна бременност по едно и също време. С други думи единият плод се имплантира извън матката (най-често в маточните тръби), а другият в матката.

 

Хетеротопичната бременност е също толкова опасна, колкото и извънматочната, но има и допълнителни усложнения, като се има предвид, че родителите не искат да прекратяват цялата бременност.

 

Както всички многоплодни бременности, хетеротопичната бременност се получава най-често при двойки, които изпозлват асистирана репродукция. Хетеротропната бременност е доста рядка при жени, които са заченали без процедура за лечение на безплодието.

 

хетеротопична, бременност, многоплодна, извънматочна

 

Симптоми

 

Хетеротопичната бременност може да има, но може и да няма симптоми. Около 50% от случаите се диагностицират едва след като фалопиевите тръби се разкъсат, при, което е необходима спешна операция. Ако симптомите са налице преди да има разкъсвания, то те са същите като при извънматочната бременност (обикновено болки, спазми, зацапване).

 

Четете още: Съвети при ранна и рискова бременност

 

Диагностика на Хетеротопичната бременност

 

Ранното диагностициране на хетеротопичната бременност е много трудно. Жените могат да имат кървене, спазми, но тези симптоми могат да се получат дори и при нормална бременност. И тъй като ултразвукът ще покаже, че бебето е имплантирано в матката, то е много по-лесно да се пропусне хетеротопичната бременност.

 

хетеротопична, бременност, диагностициране, лекари, многоплодна

 

Лекарите все още се борят с въпроса, как да се диагностицира хетеротопичната бременност по-рано. Някои експерти препоръчват, всички жени, при които съществува риск и продължават да имат симптоми на извънматочна бременност, въпреки потвърдената бременност в матката, да се изследват за хетеротопична бременност.

 

Лечение на хетеротопична бременност

 

Хетеротопичната бременност се нуждае от лечение при откриване и носи същите рискове като извънматочната бременност. Лечението без прекратяване на вътрематочната бременност е възможно, но обикновено протича чрез хирургична намеса, която може да включва, а може и да не включва отстраняване на засегнатите фалопиеви тръби.

 

хетеротопична, бременност, многоплодна, извънматочна

 

Някои изследвания са установили, че хетеротопичната бременност води до повишен риск от спонтанен аборт на вътрематочната бременност (особено ако хетеротопичната бременност се диагностицира след разкъсване), но около 2/3 от жените са способни да задържат вътрематочната бременност и след лечението.

 

Четете още: Що е то извънматочна бременност – поведение и прогноза

 

Нормално е да изпитвате чувство на загуба за бебето, което е било имплантирано извън матката, ако сте имали успешно лечение на хетеротопична бременност и вашата вътрематочна бременност е продължила успешно. Нормално е да скърбите въпреки, че очаквате да се роди друго бебе от нормално протичащата бременност.

 

Снимки:  PitsLamp photography, BEYOURPET, f.clerc  Foter.com

Добави коментар