Характеристиките на добрата семейна връзка

Въпреки че всяко семейство е различно, има определени характеристики, които здравите семейства споделят. Качеството на връзката е по-важно от семейната конфигурация. Здравото семейство осигурява на всички членове в него подкрепата и емпатията, от която се нуждаят.

 

Добра комуникация

 

Здравото семейство се ангажира в позитивна смислена комуникация. Членовете на семейството слушат и ги е грижа какво е мнението на другите. В здравото семейство, комуникацията е на достатъчно добро ниво, в което всички членове са свободни да споделят своите чувства, цели, постижения и опит. Когато има обратна връзка и конструктивна критика, любовта и привързаността са изяснени чрез използването на положителни думи.

 

Задължения към семейството

 

В здравите семейства, семейството е приоритет за членовете. Преди те да вземат важно решение, обсъждат и обмислят как то би повлияло на отношенията в семейството. Членовете на семейството са зависими и винаги се държат един за друг в период на криза. Поради това те не се чувстват самотни или без някой, на когото могат да разчитат.

 

Вижте още: 13 съвета за семейно щастие

 

Прекарват време заедно

 

Характеристиката на здравото семейство е, че те прекарват време, правейки забавни неща заедно. Здравото семейство избира дейности, които сплотяват членовете и ги насърчава да израстват заедно. Често тези дейности включват разходки всеки уикенд, спорт, изкарване на вечерите заедно и се превръщат в семейни традиции.

 

Уважават се

 

Уважението е важна характеристика на здравото семейство. Членовете на семейството приемат че всеки има своите индивидуални качества и интереси. Всеки играе важна роля в семейството. Когато има конфликт помежду им, намират решение по позитивен и здравословен начин. Членовете на семейството също признават постиженията на другите и показват благодарност.

Добави коментар