Фондация „Нашите недоносени деца“

Има преживявания, в които личната болка се превръща в мисия, мъката и изплаканите сълзи се превръщат в двигател на значими каузи.

 

А преждевременното раждане, се оказва именно такова преживяване. Фондация „Нашите недоносени деца“ стана реалност, защото нашата лична болка ни обедини в общата идея да помагаме на други родители като нас и най-вече на техните бебета. За повечето хора гледката на недоносено бебе е плашеща и дори ужасяваща – за нас обаче това са най-красивите, нежни и мънички човешки същества, за които си струва да се борим, защото и те самите са невероятно борбени. Фондация „Нашите недоносени деца“ е първата неправителствена организация, създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства.

 

Нашата мисия е да подкрепяме недоносените бебета и техните семейства.

 

Нашата цел е – по-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители.

 

И така стъпка по стъпка през 2012 г. бе създаден сайтът wwww.premature-bg.com и фондацията „Нашите недоносени деца“ от Нина Николова (председател), Надя Дренска и Виолета Бакалова – майки на цели пет недоносени деца.

 

Екипът на Фондацията има за цел да осигури пълна информация и подкрепа за родителите на недоносени деца. В тази връзка в момента се разработва наръчник за родителите, който събира в себе си цялата важна информация от раждането до изписването на недоносеното бебе, а също и грижите за него след това. Фондацията активно работи по създаването на групи за емоционална и психологическа подкрепа за родителите, където те да обменят опит помежду си и да могат да се консултират с психотерапевти във връзка с техните преживявания, страхове и емоции. Амбицията на ФННД е психолози да бъдат на разположение на родителите във всяко едно отделение в страната. Първата стъпка е направена, като от 12 май 2014г. клиничен психолог, доброволец към фондацията, ще бъде на разположение на родителите в неонатологичното отделение към Първа АГ болница „Св. София“.

 

Чрез благотворителните събития на фондация „Нашите недоносени деца“ е закупена медицинска апаратура за над 30 отделения в цялата страна. Организацията активно работи и във връзка с повишаване на информираността на майките за това колко важна е майчината кърма за развитието на недоносеното бебе. В тази връзка съвместно с Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ бяха поставени информационни табла в отделения в цялата страна, които да помогнат на майките да съхранят кърмата си в периода на раздяла с бебето.

най-големи, герои, най-малките

В момента активно тече информационна кампания на Фондацията под наслов „Най-големи герои са най-малките“ – една кауза, посветена на нуждата от специални грижи и повишено внимание за недоносените деца. Зад инициативата застанаха известният телевизионен водещ Ники Кънчев, олимпийският шампион Румяна Нейкова и спортният журналист Петър Бакърджиев. Може да видите тяхната подкрепа тук:

 

„Най-големи герои са най-малките“ – Ники Кънчев

„Най-големи герои са най-малките“ – Румяна Нейкова

поход, малки, герои, недоносени

 

Началото на информационната инициатива бе поставено на 17 май 2014г. в Борисовата градина с поход „Най-големи герои са най-малките“. Marshing Stars – известният бенд, участвал в „България търси талант“, предвождаше шествието, а множество семейства с деца участваха в различните арт ателиета, състезания и надпревари. Събитието подкрепиха и балетът на Маша Илиева и детска вокална група „Мики Маус“. И вие може да ни подкрепите, като харесате Фейсбук страницата – „Недоносени бебета“.

фондация, нашите, недоносени, деца

Добави коментар