Фондация Майки за донорството

Донорството като високо хуманен акт е залегнало дълбоко в същността ни като хора. Различаваме се един от друг, от масата в обществото. Оставя следи, като единствената неповторима следа е – Живот.

 

Фондация „Майки за донорството“ стартира през 2014г. дейност, която членовете ѝ упражняват години преди това. Организацията е учредена от жени-донори на репродуктивен материал – яйцеклекти и, чрез личния си акт на дарение поемат по пътя да помагат на семейства, които мечтаят за дете.

 

През 2015г. фондацията стартира и набиране на средства за семействата, тъй като ин витро процедурите с донорска яйцеклетка не се поемат от държавния фонд за асистирана репродукция. Средствата се събират, чрез благотворителни базари и преки дарения. Всяко семейство е публично обявено на сайта ни, а сумата е 5000лв.

 

От статистиката:

 

  • В България, хората с репродуктивни проблеми са 145 000.
  • Над 250 000 имат проблем със създаването на дете.
  • За между 40 000 и 70 000 от тях шансът да имат дете е само чрез донор. Донор на яйцекретки или на сперматозоиди.
  • Възрастта на нуждаещите се от донор жени падна на 21-22 годишни момичета.
  • Донорите на яйцеклетки и сперматозоиди в програмата ни към момента са приблизително 4000.
  • Най-висок процент от нуждаещите се са поради изчерпан яйчников резерв при жените или лениви сперматозоиди при мъжете.
  • Новости в областта – увеличава се процента на млади хора с репродуктивни проблеми – още от раждането им.

 

Донори могат да бъдат пълнолетни жени с поне едно дете и мъже над 18 г. , одобрени след изследвания и прегледи. Те даряват свой репродуктивен материал и така помагат на непознати за тях хора да имат деца. Донорството в България е под контрола и управлението на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ , Дирекция –  трансплантации. Донорството на репродуктивен материал е узаконено в Закон за здравето и с Наредба 28 на Министерството на здравеопазването от 2007 г.

 

„Майки за донорството“ сме жени и мъже, водени от обич към детето, решени да помагат на нуждаещите се от помощ, за да имат деца. Ние популяризираме проблема с цел превантивни мерки. Запознаваме обществото както с начините да се помогне, така и съблюдаваме и правата им да са защитени, докато помагат. Информираме и намираме съмишленици – донори и благодетели. Личният пример на всеки от нас е част от всеки нов член.

 

Лично придружаваме дарителите на яйцеклетки по време на процедурите им в клиниките – наши партньори.

 

Защо? Защото сме на този свят за да оставим след себе си част от нас – детето и всички познаваме щастието, което то ни дарява. Всеки човек има правото на това и всеки човек може да бъде, нуждаещ се от помощ. Тази помощ дарява нов живот и не само – дарява семейство, бъдеще, държава.

 

Благотворителната ни дейност за събиране на средства за семейства, които се нуждаят от донор и инициативите, които организира фондацията са помогнали на над 80 семейства, всяко с по 5000лв. Децата родени с помощ на донори са над 2000.

 

Изискване за финансиране е публичност на семействата, за спокойствието и добрата информираност на дарителите. Всички семейства са на сайта.

 

Ежегодната инициатива на организацията е „Дни на донорството“, стартирала още от 2013г. съвместно с партньорите ни МБАЛ за женско здраве – Надежда.  Всеки първи уикенд на декември се събираме в чест на всички донори на репродуктивен материал – яйцеклетки и сперматозоиди.

 

Последните години в един от дните на донорството – репродуктивните специалисти на МБАЛ Надежда извършват и благотворително прегледи и консултации за всички семейства, които мечтаят за рожба. Подаряват се ин витро процедури, раждане, видео заснемане и още много изненади. Защото Коледа е време за подаръци, а какво по-хубаво от – шанс за дете!

 

През трудната и сложна 2020г. стартира и новата инициатива на фондацията – „Първият виртуален кабинет по асистирана репродукция“ в България!  В тази инициатива специалисти по репродуктивна медицина извършват он лайн консултации, чрез вайбър или друга достъпна мрежа. Без да се пътува, първи стъпки към мечтаното дете. Консултациите дават насоки, професионални препоръки, коментират се изследвания и бъдещи стъпки. Всичко, което е възможно да се подготви предварително и за следващата среща в кабинета на акушер-гинеколога.

 

Ние и приятели:

 

Фондация „Майки за донорството“ има вече своите близо 4000 съмишленици – донори. Дарителите и приятелите ни вече са и отвън пределите на страната. Работим за добрите практики с Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

 

Фондация „Майки за донорството“

Tel.: +359888721010, +359878712128

E-mail: mothers.donation@gmail.com

Website: www.maikizadonorstvo.com

Facebook: https://www.facebook.com/donorstvoejivot

Добави коментар