Фондация Майки за донорството – част 4

Продължава от: Фондация Майки за донорството – част 3

 

МТА: Какво ще кажете на жените, за които основната „спирачка“ да бъдат донори е това, че си мислят, че даряването на яйцеклетка е равносилно на това да дадеш собственото си дете за отглеждане? 

 

Може би трябва да се върнат в часовете по биология в училище. Там имаше едни уроци, които още тогава ни учиха на основните важни неща от човешкото тяло, хромозоми и генетика. Иначе казано яйцеклетката не е дете. Тя е една клетка, част от цялото тяло. Оплодена със спермотозоид, тя бива поставена в матка, от която ембриона се кръвоснабдява, а от пъпната връв храни. Има свое ДНК. Често това ДНК е несъвместимо на деца и родители без такава процедура, когато става въпрос за трансплантиране на орган, например.

 

Четете още: Генетични причини за безплодие при жените

 

МТА: Как да успокоим хората, които си мислят, че децата на донора и децата, родени от дарените яйцеклетки, имат роднинска връзка?

 

Ами, ако искат да мислят така и да се притесняват от това, то можем да им дадем още един повод – нима знаете, когато зачевате Вашите деца с партньора Ви той как точно е заченат и неговите или Вашите родители дали пък не са си „походили“ в младините и Вие не сте случайно роднини???

 

донор, яйцеклетка, майка

 

МТА: Може ли да се дарява целево за определен реципиент, например сестра, братовчедка и т.н.?

 

Да, може да се дарява на сестра или първа братовчедка. При родственото даряване възрастта на донора е до 38г.  

 

МТА: Ако е възможно, дават ли се конкретно на нея дарените яйцеклетки или те постъпват в обща банка, а на реципиента избран от донора се дават други?

 

Законово е възможно. При желание от страна на рецепиента и донора могат да постъпят в обща банка и разменени.

 

Четете още: Какво представлява ИКСИ процедурата и кога се прилага? (ВИДЕО)             

 

МТА: Как е уреден въпроса с даряването на яйцеклетки в българското законодателство? Кой е регулаторния орган, следящ дали се спазва това законодателство?

 

Изпълнителна Агенция по трансплантация е органа в България, който контролира, регулира, съхранява информацията и санкционира лечебните заведения по асистирана репродукция. Наредба 28/2007 на Министерството на здравеопазването е законодателния акт, който следва да бъде спазван.

 

донор, яйцеклетка, майка

 

МТА: Каква е процедурата по даряването – какво се случва след самото даряване на репродуктивния материал (къде и как се съхранява, има ли регистър и т.н.)?

 

По-горе описахме процедурата по даряване.

 

Регистър има както и в самата болница, така и в Изпълнителна агенция по трансплантация. Следи се както тяхното поставяне, така също и настъпилите бременостти. След взимане на яйцеклетки са възможни два варианта: свеж трансфер или замразен.

 

МТА: Каква е процедурата по използването на дарен репродуктивен материал от реципиентите? Прави ли се и как подбор на донорите и реципиентите по някакъв критерии (съвместимост и т.н.)?

 

Има редица медицински показатели. Прави се географски профил. И реципиента, и донора попълват профил.

 

Четете още: Oсновни съвети към двойки след неуспешен опит за забременяване

 

МТА: Каква е причината да има възрастова граница за донорите?

 

Смята се, че след 36 – 37 год.,възраст има по-голям риск от аномалии. Наша цел е да повдигнем възрастта с още една година. Имайки предвид, че възрастта за първо раждане у нас е около 33г.

 

донорство, майка, яйцеклетка

 

МТА: Заплаща ли се процедурата? Кой покрива разходите на донора?

 

Донорството в България е Анонимно и Безвъзмездно. Покриват се разходите за престой, път, по Наредба 28/2007г., те се поемат от болницата, в която се извършва процедура по даряване.

 

 

В партньорство с:

 

майки, донорство

 

Снимки: Lorando Labbe, Blue Skyz Studios, kendrickFoter.com

 

Добави коментар