Фондация Майки за донорството – част 3

Продължава от: Фондация Майки за донорството – част 2

 

МТА: Какви са стъпките при даряване на яйцеклетки?

 

Дори и колебаеща се още една жена може да пристъпи към преглед и изследвания за да провери отговаря ли на изискванията. Съветваме жените да се информират добре самостоятелно или, чрез приятели за клиниките по репродуктивно здраве. Разбира се, ние можем да ги придружим по тяхно желание.

 

Често имаме срещи „на кафе“ и разговаряме за процедурата и правилата още преди да се пристъпи към преглед. Когато една жена реши да провери може ли да бъде донор и се е свързала с нас, и даваме напътствия и съвети, а ако иска да я придружим отиваме с нея на първия и преглед.

 

Първият преглед представлява гинекологичен преглед и вземане на кръв за изследвания. След него, ако всичко е наред се уведомява жената, че може да бъде донор. При желание да бъде, тя трябва да подпише и завери нотариално декларация, че е съгласна да дари яйцеклетки. Нотариуса удостоверява нейното желание и информираност за процедурата. След като вече има заверено съгласие на жената се поставя т.нар. „блокираща инжекция“, която иначе казано кара яйчниците да си почиват.

 

донор, майки, яйцеклетки

 

При първия цикъл след тази инжекция се пристъпва към процедурата. Тя трае между 9 и 13 дни. Има жени, които приключват на 9-ти ден, други по-късно, но не повече от 13 дни. През тези дни се поставят хормонални инжекции в корема – подкожно. Веднъж на ден за секунди, чрез малки иглички и едва доловимо усещане.

 

Много хора на пръв прочит се стресират и притесняват, но всъщност това е нещо безболезнено и много кратко като ангажимент. Реално процедурата е един вид същата, която нашия организъм прави ежемесечно. Всеки месец на всяка жена и се образуват фоликули, които достигат определена големина, и ако не се оплодят те се пукат и идва месечния и цикъл. При процедурата по даряване на яйцеклетки разликите са:

 

Четете още: За мен донорството е любов – част 1

 

 ако жената образува 2-5 фоликула на естествен цикъл, то при стимулация ще образува 10-15, понякога 20. (Това е при нормална, щадяща донора стимулация).

 

 ако при естествения цикъл когато фоликулите достигнат определена големина се пукат и идва менструалния цикъл, то при стимулацията достигайки определената големина те се изваждат, чрез пункция от лекаря, за да бъдат дарени на друг човек.

 

Постоянните прегледи и изследвания,които се правят по време на процедурата реално са това, чрез което лекаря проследява развитието на фоликулите и преценява дозите на стимулацията и момента на изваждането им.

 

яйцеклетка, донорство, майки

 

Реално процедурата по даряване на яйцеклетки представлява един контролирн от специалист процес, който всъщност ние жените имаме всеки месец.

 

Пункцията е начина на изваждане на яйцеклетки от яйчниците. Тя се прави, чрез пълна венозна упойка, траеща 3-5 минути и е необходима заради неподвижността на тялото. Влагалищно се изсмукват фоликулите на приципа на вакум. Нищо оперативно, абсолютно безкръвно. 

 

Четете още: Здравей, аз съм твоята малка надежда до теб!

 

МТА: Възможно ли е да се получат усложнения при самата процедура и след нея?

 

И това е медицинска процедура като много други. Усложнения са възможни дотолкова доколкото при всяка една процедура, според сложността и. При даряването на яйцеклетки усложнения не са възможни, освен, ако не решите да вдигате щанги са следващия ден. Няма как по-образно да го кажем, но реално самата процедура е лека и безболезнена.

 

МТА: Какво представлява информираното съгласие?

 

Това е документ, в който са описани законовите рамки на донорството, правата на донора и самата процедура. Той се запознава с него и подписва, че е съгласен. Никой не може на сила да накара някой да бъде донор, но е необходимо писменото му съгласие да бъде декларирано.

 

донор, майки, яйцеклетки

 

МТА: Мога ли да даря повече от един път?

 

Да, до три пъти по закон. Това се контролира от Изпълнителна Агенция по транспантация. Всеки човек, желаещ да бъде донор се подава от здравното заведение за проверка, и ако Агенцията разреши той може да бъде донор. Колко пъти може да дари отново разрешава Агенцията, защото само тя следи и има архив на даряванията и крайния резултат от тях. От даряванията на една жена или мъж може да има до 5 реализирани бременности, включително техните деца.

 

Четете още: Началото на живота – тайните под микроскоп (ВИДЕО)

 

МТА: Какви са основните медицински проблеми и физиологични състояния, които налагат използването на донорски материал?

 

Най-често срещаният медицински показател при жените е изчерпан яйчников резерв, а при мъжете лениви или „мъртви“ сперматозоиди. Следват ги претърпяни интервенции след заболяване, вкл. и след успешно лечение на онкозаболяване. За съжаление специалистите напоследък често попадат на случаи като липсващи яйчници или недоразвити още от раждането. Това е много тревожно и реално не може да се направи точна статистика колко голям може да бъде обхвата на нуждаещите се от донор. 

 

Продължава на: Фондация Майки за донорството – част 4

 

В партньорство с:

 

майки, донорство

 

Снимки: tommerton2010, messycupcakes Foter

Добави коментар