Фондация „Искам бебе”

„Трябва да се борим за мечтите си…”

 

Това бяха първите думи, които преди време сподели с мен едно момиче на 36 години. След 12 години чакане, борба и безсънни нощи, днес щастливата майка гушкаше малките си съкровища – едно чернооко момиченце с големи букли и синеоко момченце с усмивка на ангелче.

 

„Искам бебе” – така нарекохме нашата фондация. Намерихме много съмишленици още в началото на проекта – лекари, биолози, психолог, хора на изкуството, журналисти и – разбира се – няколко семейства, които днес се радват на дългоочакваните си дечица. За година и половина екипът на Фондацията получава все повече подкрепа от хора с различни професии и именно поради това, твърдо сме убедени – на прав път сме. Има стотици хиляди хора в България, които се нуждаят от информация и конкретна помощ, за да се преборят с проблема „безплодие”. Отчита се, че у нас повече от половин милион души пряко са засегнати от този бич на новото ни време.

 

Иска ми се да споделя, че посочените цифри не са просто статистика – това са смели и борбени хора, с изключителна чувствителност, с добра професия, с ясни стремежи и една голяма мечта – мечтата на целия им живот. Мечтата и копнежът по дете. Достойнството на тези хора може да се измери само с изкачването на небесна стълба – все нагоре, с вяра в доброто и молитва. Много от семействата с репродуктивен проблем изживяват цялата си младост в ходене и лутане по кабинети на доктори. Често се поставят абсолютно противоположни диагнози, изписват се лекарства, които лекуват един проблем, а имат множество странични ефекти. Почти винаги депресията и психогенните разстройства са съпътстващи самото лечение. И това се случва поради неразрешения въпрос – на прав път ли съм?

 

В помощ на двойките с репродуктивни проблеми, фондация „Искам бебе” разработи вече няколко проекта.

 

Реализира телевизионно предаване, което носи заглавието „Надежда за живот”, Екипът ни търси мнение на лекари – специалисти в областта на репродуктивното здраве, разговаряме с психолог за емоционалното състояние на хората по време на процедурите за инвитро оплождане и търсим истински преживяните моменти, споделени от семейства, които са минали по дългия път, за да се сдобият с дете.

 

Втори успешен проект – СИБАНК и Фондацията започнаха реализация на Програма „Искам бебе”, в която се предлага възможност за целево кредитиране на лечението при безплодие и замразяване на стволови клетки от пъпна връв при раждане на бебето. За пръв път финансова институция застава зад подобен проект и предлага изключително облекчени възможности за финансиране на скъпоструващото лечение – операции, инвитро оплождане, лечение на мъжки стерилитет. Идеята на инициаторите е документите и одобрението на кредита да се прави за един ден още в самата клиника, където ще се осъществява лечението на двойката. Експертите от банката и фондацията са обучени да отговарят на въпроси на пациентите чрез безплатен телефон – 0800 14 014.

 

Следващата стъпка – Информационни борси „Искам бебе”

 

Фондацията ще търси съдействие от страна на общините, местните комисии по здравеопазване и регионални медии с цел предварителна разгласа, подготовка и провеждане на събитието – еднодневни информационни семинари с участие на лекари и заинтересовани от проблема „безплодие” хора. Ще бъдат представени и мненията на други специалисти в областта на репродуктивната медицина – имунолози, ендокринолози, акушерки от училища за бъдещи майки и др. Основна задача на проекта ще бъде осигуряване на пълен достъп до информация и лечение до всички, одобрени от БЛС и НЗОК лечебни заведения, за извършване на процедурата инвитро и замразяване на стволови клетки от пъпна връв на новороденото.

 

Днес екипът на Фондация „Искам бебе” провежда свои проучвания сред хората с репродуктивен проблем, за да установим основните въпроси, които все още търсят своето решение. Но едно е ясно – ако попитате семейство, което с години чака дете: „Колко деца бихте искали да родите и отледате?”, отговорът при над 80% от хората, е „Повече от едно!”.

 

Това е истината и надеждата! Българката иска да ражда деца. И това желание е по-силно от обвиненията, че демографската криза ще ни стопи или че правителството е виновно за ниския ни социален статус. Въпреки всичко – дългоизстраданото очакване на дете прави тези хора уверени и устремени в по-доброто „утре”.

 

Фондация „Искам бебе” търси свои съмишленици във всички градове на страната. Ако искате да споделите своя път и да помогнете на други жени да се преборят с проблема „безплодие”, обадете ни се и станете част от нашия екип.

 

Радина Велчева

Председател на УС на Фондация „Искам бебе”

info@iskambebe.bg

www.iskambebe.bg

тел. 02/ 490 09 67, 0898 588 026

Добави коментар