Фетални (акушерски) монитори – за какво служат?

Раждането на дете е един от най-вълнуващите моменти в живота на една жена. То е съпътствано от цяла палитра от емоции – можете да изпитвате едновременно както щастие, така и страх, и едновременно с това успокоение, че дългите 9 месеца бременност най-накрая са свършили.

 

Напълно нормално е да се притеснявате, особено ако раждате първото си дете. Това притеснение идва най-вече от факта, че няма как да знаете предварително как протичат нещата, защото всяко раждане е строго индивидуално. Невъзможно е да разберете колко силно ще ви боли или дали няма да възникнат непредвидени ситуации.

 

За да протече едно раждане гладко, лекарите се нуждаят от подробна информация за както за плода, така и за майката. За да я получат, те използват външен фетален монитор. Чрез него могат да следят пулса на бебето и интервалите между конракциите. Ако пулсът е в нормални граници, означава, че всичко е наред и нямате повод за притеснение.

 

фетален, монитор, раждане, следене, пулс

 

В случаите, при които има риск от фетален дистрес, т.е. има патологично изменение във функциите на плода, се препоръчва постоянно наблюдение. Причините за дистреса могат да включват аномалии в пулса на бебето или здравословни проблеми на майката.

 

Когато външният фетален монитор не дава достатъчно информация се налага вътрешно следене на контракциите и сърдечната честота на плода. В тези случаи за скалпа на плода се прикрепя тънка жичка. Тя изпраща електронни сигнали до сърцето и така позволява непрекъснато следене на пулса му.

 

Четете още: Какви са най-честите усложнения при нормалното раждане?

 

Понякога се случва пулсът на бебето да разтревожи лекарите. Ако доловят признаци за проблем, те препоръчват на майката да смени позата си. По този начин тя може да улесни притока на кръв към матката или натиска върху пъпната връв. Също така е възможно да се наложи медицинският екип да подава кислород на раждащата жена или да и вливат венозно течности, но обикновено това е за кратко, а не в рамките на цялото раждане.

 

фетален, монитор, раждане, следене, пулс

 

В най-честият случай тези действия са достатъчни, за да се избегне евентуален проблем. Ако въпреки това признаците за сериозен проблем са големи, лекарят ви може да препоръча направата на цезарово сечение, за да се избегнат негативни последствия.

 

Четете още: Какво е епизиотомия и кога се налага?

 

Кабелите на феталните монитори са с дължина 2,5 метра и това осигурява възможност на майката да става от леглото и дори да се раздвижи около него. Това е удобно решение, ако се налага непрекъснато следене на плода.

 

Снимки: Telstar Logistics, fotosdesalud Foter.com

Добави коментар