Фетален дистрес на бебето

Феталният дистрес се получава в резултат от това, че до плода (бебето) не достига достатъчно количество кислород. Възрастта, генетиката и начинът на живот не са определящи фактори в случая.

 

Въпреки че феталният дистрес се получава най-често по време на раждане или след 28 седмица от бременността, това състояние може да се развие по всяко време. Получава се при 1 от 20 бременности (приблизително), но обикновено бебето се ражда преди да настъпят трайни увреждания от липсата на кислород. Ако не се вземат мерки, обаче, феталният дистрес може да доведе до увреждане на мозъка на бебето и дори до смърт.

 

Какви са причините?

 

Честа причина за фетален дистрес по време на бременността е проблем с плацентата – органът доставящ кислород и хранителни вещества до плода чрез пъпната връв. Функцията на плацентата може да бъде засегната, ако майката развие прееклампсия. Снабдяването с кислород може да намалее, ако част или цялата плацента се отдели от матката по време на бременността.

 

Много често причините за фетален дистрес по време на раждане са неизвестни. Възможни такива са отлепването на плацентата или усукването (заплитането) на пъпната връв. Друга, по-рядко срещана причина, е пролапс на пъпната връв. Това състояние може да се получи, ако плодът не е в нормална за раждането позиция – с главата надолу.

 

Нехарактерната позиция на бебето може да създаде пространство над шийката на матката, през което пъпната връв може да изпадне към влагалището. Ако това се случи, кръвоносните ѝ съдове могат да бъдат притиснати или да се появят спазми. И двете ситуации могат да намалят притока на кислород към бебето.

 

Рискът от фетален дистрес се увеличава ако плодът е по-малък от средния размер или ако раждането започне преди 37-а седмица от бременността.

 

Четете още: Какви са причините за раждане чрез цезарово сечение?

 

Как се диагностицира?

 

Ако лекарят ви се притеснява, че съществува риск от фетален дистрес по време на бременността, може да реши да ви назначи допълнително ултразвуково изследване. То ще му позволи да наблюдава движенията на плода и да види потока на кръвта в съдовете, доставящи кръв от плацентата към плода.

 

Намалената подвижност на плода може да е сигнал за недостиг на кислород. Лекарят ви може да препоръча и фетална ехокардиография. Чрез нея може да се наблюдава сърдечният ритъм на плода, чиято промяна също може да е сигнал за недостиг на кислород.

 

По време на раждането, сърдечната дейност на бебето може да се следи непрекъснато. Освен това може да бъде взета кръвна проба от скалпа на бебето, за да се измери нивото на кислород в кръвта. Околоплодните течности от матката, могат да се изследват за признаци на оцветяване от изпражнения (мекониум), които плодът понякога освобождава, когато е под стрес.

 

Какво е лечението?

 

Лечението на феталният дистрес зависи от причината и тежестта на състоянието, както и от това дали се случва по време на бременността или раждане. Влияние оказва и колко напреднало е раждането. Ако има признаци на дори лек фетален дистрес по време на късна бременност или преждевременно раждане, лекарят ви вероятно ще препоръча цезарово сечение.

 

Четете още: 5 неща, които трябва да направите преди раждане

 

В случай, че раждането е напреднало и бебето изпитва само лек дистрес, все още можете да родите нормално. Ако обаче феталният дистрес е тежък или има пролапс на пъпната връв, лекарят вероятно ще направи извънредно и незабавно цезарово сечение.

 

Какви са прогнозите?

 

Ако феталният дистрес се диагностицира и лекува своевременно, има добър шанс бебето ви да бъде родено без усложнения и трайни увреждания. Ако обаче бебето е преждевременно родено, вероятно ще остане известно време под лекарско наблюдение.

Добави коментар