Фактори за рискова бременност – част 1

Съществуващи здравословни състояния

 

• Високо кръвно налягане

 

Въпреки че високото кръвно налягане може да бъде рисково за майката и бебето, има много жени с това състояние, които имат съвсем нормална бременност и здраво бебе.

 

Но неконтролирано, високото кръвно налягане, може да доведе до увреждане на бъбреците на майката и увеличава риска от твърде ниско тегло на бебето при раждане или прееклампсия.

 

• Поликистозен овариален синдром

 

Поликистозният овариален синдром е заболяване, което може да повлияе на способността на жената да забременее и да задържи бременността. Това състояние може да доведе и до по-високи рискове от спонтанен аборт, гестационен диабет, прееклампсия и преждевременно раждане.

 

поликистозен овариален синдром, бременност, рискове, бебе

 

• Диабет

 

Важно е за жените, страдащи от диабет, да контролират нивата на кръвната си захар преди да забременеят. Високата кръвна захар може доведе до увреждания на плода още в първата седмица от бременността, когато често жените дори не знаят, че са бременни. Контролирането на кръвната захар и взимането на мултивтамини с 40 микрограма от фолиева киселина всеки ден, е важно, за да намалите риска.

 

• Заболяване на бъбреците

 

Жените с бъбречни заболявания, често имат проблеми със забременяването и всяка бременност е подложена на повишен риск от спонтанен аборт. Бременните жени с бъбречни проблеми изискват допълнителни грижи, промени в диетата и медикаменти, както и чести посещения при лекар.

 

Четете още: Вътреутробни манипулации при рискови бременности

 

• Автоимунни заболявания

 

Автоимунните заболявания включват състояния като лупус и множествена склероза. Някои автоимунни заболявания могат да увеличат риска от проблеми по време на бременност. Например, лупусът може да увеличи риска от преждевременно раждане и мъртво родено дете.

 

автоимунни заболявания, бременност, бебе, рискове

 

При някои жени симптомите се задълбочават по време на бременност, докато при други се наблюдават изменения. Някои лекарства за лечение на автоимунни заболявания могат да бъдат вредни за плода.

 

• Заболявания на щитовидната жлеза

 

Неконтролирани, заболяванията на щитовидната жлеза, като хиперактивна и хипоактивна жлеза, могат да причинят проблеми с бебето, като сърдечна недостатъчност и ниско тегло при раждане или вродени дефекти.

 

Четете още: Симптоми на извънматочната бременност

 

• Безплодие

 

Някои проучвания са констатирали, че жените, които са приемали лекарства, увеличаващи шансовете за забременяване, е по вероятно да имат усложнена бременност, когато забременеят без асистиране. Тези усложнения често включват кървене на плацентата и вагинално кървене.

 

щитовидна жлеза, хормони, бременност, бебе

 

• Затлъстяване

 

Затлъстяването може да направи бременността по-трудна, увеличавайки риска жената да развие диабет по време на бременността, което може да доведе до трудно раждане. От друга страна, някои жени наддават твърде малко, което също не е добре нито за здравето на майката, нито за това на бебето.

 

• ХИВ/СПИН

 

ХИВ/СПИН разрушават клетките на имунната система, правейки по-трудно за организма да се бори с инфекциите и някои видове рак. Жените могат да предадат вируса и на плода не само по време на бременността, а и по време на самото раждане или при кърмене.

 

За щастие, съвременната медицина предлага медикаменти, които намаляват значително риска от предаване на ХИВ от майката на новороденото. Благодарение на потискането на вируса, жените могат дори да родят нормално. Възможно е и раждане с цезарово сечение, което допълнително намалява риска за новороденото. Ранни и редовни пренатални грижи са важни. Жени, които приемат лекарства за лечение на ХИВ и изберат да родят по оперативен път, могат да намалят риска от предаване на болестта до 2%.

 

Продължава на: Фактори за рискова бременност – част 2

 

Снимки: Velmegunar, Smoorenburg, tommo4074  Foter.com

Добави коментар