забременяване, зачеване, възраст, здраве, диета, тегло,

Фактори, влияещи на зачеването

При някои хора забременяването е изключително лесно и се случва в момента, в който спрат да използват контрацептиви. Има двойки, които успяват да заченат бебе в рамките на 2-3 месечни цикъла. При други обаче, забременяването отнема много повече време, което е стресиращо и объркващо. След няколко месечни цикъла идват разочарованието и обезкуражението. Страхът, че имат проблем, се намества удобно между тях.

 

Има някои фактори обаче, които може да окажат влияние върху способността на двойката да си направи бебе. Някои от тях могат да бъдат променени, други, за жалост са необратими. Ето и малко повече информация за факторите, влияещи на зачеването:

 

Възраст

 

Това е един от основните и най-често срещани проблеми, когато става дума за зачеване. Мъжката плодовитост остава сравнително стабилна от пубертета, горе долу до смъртта. При жените обаче не е така. Женското тяло е изключително плодовито от края на пубертета до началото на 30-те години. След това шансовете на жената да забременее постепенно започват да намаляват, а на 35 г. започват да намаляват стремително. На 40 г. възраст шансовете жената да забременее вече са доста малки, а на 45 г., в повечето случаи – никакви.

 

забременяване, зачеване, възраст, здраве, диета, тегло,

 

В общия случай най-добрата възраст за зачеване е между 25 и 35 години. В тази възраст, кариерата на жената е вече относително стабилна, а тялото ѝ е в разцвета на силите си. Тогава тя има физическата и емоционална енергия да отглежда малко дете.

 

Ако сте извън този прозорец, не трябва да се отчайвате. Това не означава, че нямате шанс да станете майка. Може би е добре обаче, да приемете действителността и да се консултирате със специалист.

 

Тегло

 

В случай, че някой от партньорите е с наднормено или поднормено тегло, плодовитостта му може да е понижена. Важно и за двамата е да са в добра форма, за да произвеждат здрави полови клетки – сперматозоиди и яйцеклетки. Теглото влияе и за поддържането на добрия хормонален баланс.

 

Четете още: Могат ли някои витамини да увеличат женската плодовитост?

 

Диета

 

Този фактор е най-лесен за промяна. И двамата партньори могат да се постараят да се хранят по-здравословно, да хапват храни, богати на висококачествени мазнини и протеини. Опитайте се да ядете възможно най-много пресни или прясно замразени храни, които ще ви дадат най-много полезни хранителни вещества. Избягвайте полуфабрикатите и вредните захари.

 

забременяване, зачеване, възраст, здраве, диета, тегло,

 

Здраве

 

Нивото на плодовитост и при двамата партньори зависи от цялостното им добро здраве. Упражненията, начина на хранене, психичното и емоционалното здраве – всички те са важни за създаване на оптималните условия за зачеване на бебе. Упражнявайте се всеки ден по малко, дори да става дума само за разходка в квартала.

 

Четете още: Забременяването в различните периоди от месечния цикъл

 

Ще бъдете в състояние да си направите бебе по-лесно, ако телата ви са в добро здраве. Човешките тела са устроени така, че да се размножават тогава, когато самите те не са в опасност. Ако постоянно сте стресирани или в лошо здравословно състояние, определено вашата фертилност ще пострада от това.

 

Полезно е да сте наясно с шансовете си за успех, когато се опитвате да забременеете. Имайте реалистични очаквания. И най-вече, поддържайте се в чудесно здраве, хранете се добре, бъдете спокойни и може би чудото съвсем скоро ще се случи.

Добави коментар