Фактори, влияещи на бременността

Рискова се нарича бременността, която при наличието на определени фактори се нуждае от по-внимателно наблюдение и специализирани прегледи.

 

Целта на това наблюдение е да се ограничи риска за майката и плода и да се осигури едно нормално протичане на бременността и раждане.

 

Рискови фактори

 

 Възрастта на майката – под 18 г. или над 38 г.

 Броят на предишните бременности

 Многоплодна бременност – две и повече деца

 Предишни проблемни бременности

 Заболявания на бъдещата майка, като анемия, диабет, вирусен хепатит, херпес, високо кръвно налягане, несъвместимост на Резус фактора, инфекции на пикочните пътища, рубеола, СПИН, листериоза.

 Проблеми, свързани с телосложението на майката: аномалии на таза ( много малък таз, изкривен по рождение или деформиран от някакъв инцидент), недоразвитост на матката – еднорога или двурога, а понякога и обърната матка.

 

бременност, риск, майка, плод, раждане

Възрастта на майката

 

Когато майката е много млада, се повишава опасността от токсикоза на бременността, от преждевременно раждане и от смърт след раждането. Често бебетата се раждат с по-ниско тегло от средното. Рискът до голяма степен се повишава от психологическите и социални проблеми, които поражда ранната бременност.

 

Вижте още: Причини за извънматочна бременност – част 1

 

Ако момичето крие своето състояние, тя не е под нужното лекарско наблюдение. Често не се храни достатъчно или правилно. Усложненията рязко намаляват, ако момичето получава разбиране и адекватно отношение в семейството си.

 

Жена, забременяла на 38-39 години, независимо дали това е първа бременност или не, е изложена в по-голяма степен на риск от високо кръвно налягане и бъбречни заболявания. При тези жени по-често се налага цезарово сечение, особено при първо раждане.

 

бременност, риск, майка, плод, раждане

 

Опасността от аборт също е по-голяма. Най-сериозният риск, свързан с възрастта, е така нареченият монголоизъм. С оглед на евентуалното откриване на тази аномалия редовно се прилага амниоцентеза.

 

Броят на предишните бременности

 

След четвъртото раждане рискът от ненормално положение на плода и от трудно раждане се увеличава, защото матката може да е изгубила част от тонуса си, т.е. способността да се свива. Кръвоизливите по време на раждане също са по-чести. След като е преживяла няколко бременности, обикновено майката е склонна да бъде по-небрежна по отношение на хигиената си и наблюдението на бременността.

 

Вижте още: Многоплодна бременност: Специална грижа

 

Многоплодна бременност

 

При два или повече плода в началото на бременността съществува голям риск от аборт. По-късно се появява опасност от преждевременно раждане, защото при близнаците може да има многоводие – матката и ципите се преразтягат и предизвикват контракции.

 

бременност, риск, майка, плод, раждане

 

Токсикозата на бременността, придружена от отоци, наличие на албумин в урината и високо кръвно налягане също се срещат по-често и налагат постъпване в болница. При многоплодна бременност предродовите прегледи и ехографиите се извършват по-често в сравнение с другите бременни.

 

Вижте още: Кога да се обадите на доктора между вашите пренатални посещения?

 

Предишни проблемни бременности

 

При нова бременност трябва да съобщите на своя гинеколог всеки инцидент или проблем, който е съпътствал предишните ви бременности, като кръвоизливи, забавен растеж на плода в утробата, дете, родено с недъзи или мъртвородено, проблеми при раждането. В съответствие с тази информация лекарят ви ще вземе предпазни мерки, за да се предотврати появата на тези смущения при новата бременност.

Добави коментар