Факти и митове за мъжкото безплодие – част 1

Интервю с д-р Юрий Бъчваров, уролог-андролог в АГ Болница „Д-р Щерев”.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Кои са най-често срещаните причини за безплодие при мъжа?

 

Д-р Юрий Бъчваров: За мъжки фактор при безплодието се говори при липса или намалено количество на сперматозоидите или при невъзможност те да оплождат яйцеклетката, независимо от достатъчния им брой. Причините биха могли да са генетични – нарушения в образуването на сперматозоиди или в анатомията на половата система (например запушен канал, през който те би трябвало да преминават).

 

Мъжкото безплодие може да се дължи още на полово-предавани инфекции, травми в областта на тестисите, варикоцеле, силен стрес, работа с токсични или облъчващи вещества. Полово-предаваните заболявания са свързани с наличието на голям брой левкоцити в еякулата, които заедно с бактериите, причиняващи тези инфекции, отделят токсични за сперматозоидите продукти.

 

При травми в областта на тестисите би могла да се наруши кръвно-тестисната бариера, която предпазва тестисите от действието на собствената имунна система и това да доведе до образуването на антитела срещу сперматозоидите.

 

Четете още: Фимоза

 

Варикоцелето представлява разширение на вените на тестисите, което води до задържане на кръвта и повишаване на температурата, което оказва силно неблагоприятно действие върху сперматозоидите. При някои мъже варикоцелето е свързано със силен дискомфорт и дори болки, докато при други то е без симптоми.

 

МТА: Как се установява безплодието при мъжа?

 

Д-р Юрий Бъчваров: С изследване, наречено спермограма. При обикновената спермограма се изследват следните показатели: обем на еякулата (спермата), концентрация на сперматозоидите, процент на прогресивно (добре) подвижните сперматозоиди, наличие на левкоцити. Трябва да се направят минимум две спермограми, за да се сравнят резултатите. Показателите не са константни, но трябва да са в едни и същи граници.

 

В някои случаи при леки отклонения от нормата или когато не се откриват причини за стерилитета, се извършва т.нар. разширена спермограма, като при нея, освен описаните показатели, се изследват и допълнителни. Пробата се обработва, като целта е да се изолират само добре подвижните сперматозоиди, които биха могли да оплодят яйцеклетката и се отчита броят им.

 

Изследва се възможността на тези сперматозоиди да се свързват с яйцеклетката, като по този начин се съди за оплодителната им способност. Освен това се изследва какъв процент са сперматозоидите с нормална морфология, както и колко от тях преживяват повече от 24 часа извън мъжкото тяло (те трябва да са минимум 50%).

 

Четете още: Нова надежда в диагностиката и лечението на мъжкия стерилитет

 

Друго изследване, което би могло да се направи, е имунологичен тест. При него се установяват антитела срещу собствените сперматозоиди. Те биха могли да възпрепятстват предвижването и достигането на сперматозоидите до яйцеклетката или способността им да я оплождат.

 

МТА: Как се прави спермограма?

 

Д-р Юрий Бъчваров: Важно е спермограмата да се извърши в профилирана в борбата със стерилитета клиника, защото специалистите в тази област могат да установят дори и леки нарушения, незабележими за хората, неработещи в тази област.

 

Четете още: Семенен анализ

 

Условията, които трябва да се спазят, са: мъжът трябва да има от 3 до 5 дни полово въздържание (не повече, освен в конкретни случаи, когато това е изрично уточнено). По-големият брой дни въздържание не води до по-добри показатели. След петия ден без еякулация организмът започва да унищожава сперматозоидите и затова при повече дни въздържание процентът неподвижни сперматозоиди е по-голям.

 

Останалите условия са мъжът да не е консумирал алкохол в големи количества през последните дни и да не е приемал антибиотик в предхождащите изследването две седмици. Причината е, че медикаментите биха могли да повлияят негативно сперматогенезата, но след 2 седмици до месец тя се възстановява.

 

Продължава на: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с:

 

 

Добави коментар